Afbeelding

GBK grote winnaar verkiezingen, ChristenUnie de grootste en neemt voortouw coalitie

· leestijd 1 minuut Politiek

KAMPEN - Gemeente Belang Kampen is de grote winnaar van de verkiezingen. De partij is gegaan van 2 zetels in 2014 naar 5 in 2018. Een andere winnaar is GroenLinks die van 2 zetels naar 4 zetels gaat. De ChristenUnie behoudt 6 zetels en is daarmee de grootste partij. Deze partij mag het voortouw nemen in de te smeden coalitie.

Volgens Albert Holtland van winnaar Gemeente Belang Kampen mag het huidige college zich achter de oren krabben. “Zij hebben de meerderheid verloren.” Hij is trots op het behaalde resultaat en ziet tevreden dat de lokalen het goed doen. “Samen met Kampen Sociaal, zouden we zelfs de grootste partij zijn. Wij hebben veel raakvlakken, dus wij zouden als partijen samen op kunnen trekken.”

Holtland vindt dat je voorzichtig moet zijn met duiding, maar gezien het verlies van de christelijke partijen concludeert hij wel dat Kampen minder confessioneel geworden is.

Geert Meijering van het CDA vindt de uitkomst uiterst teleurstellend en hij had dit niet verwacht. Hij vindt het wat te vroeg voor een analyse.

Marieke Spijkerman is uiterst content met de stabiele uitslag van haar partij. Ze ziet het als een beloning van het harde werk van haar partij.

Janita Tabak van de PvdA lieten weten dat de christelijke partijen dan wel de meerderheid verloren zijn, maar dat de kans groot is dat er niet veel verandert. De verschillen tussen de ChristenUnie, die het voortouw mag nemen in het smeden van de coalitie, en de grote stijgers van deze verkiezingen, zijn volgens haar te groot. Daar een compromis vormen wordt lastig en dan is de kans groot dat de christelijke partijen elkaar in de coalitie toch weer opzoeken, wellicht zelfs in een minderheidscoalitie.

ChristenUnie: 6 (1 rest)

CDA: 4

SGP: 4 (1 rest)

Kampen Sociaal: 2

VVD: 3

GBK: 5 (1 rest)

GL: 4 (1 rest)

PvdA: 2 (1 rest)

D66: 1

Het gaat nadrukkelijk nog steeds om de voorlopige uitslag. Donderdag volgt de definitieve telling, maar hele grote veranderingen worden niet meer verwacht. De opkomst dit jaar was goed met 68,2 procent. Dat is meer dan vier jaar geleden.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 10 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 22 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57