Afbeelding
Gerard Meijeringh

DOS stunt in KNVB Beker en verslaat derdedivisionist EVV na strafschoppen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - DOS Kampen heeft zaterdag voor een verrassing gezorgd. De Kamper eersteklasser mikte EVV uit de KNVB Beker. Daar had de ploeg wel een strafschoppenserie voor nodig. Keeper Kevin Dijkstra speelde een belangrijke rol. Hij benutte de vijfde DOS-penalty en stopte vervolgens de zesde strafschop van EVV. Frank Jansen schoot DOS vervolgens naar de tweede ronde van de KNVB Beker door raak te schieten. In de tweede ronde treft speelt DOS een uitduel bij derdedivisionist OFC uit Oostzaan.

Met deze zege kreeg DOS loon naar werken. Op het tandvlees bleef de ploeg in de tweede helft en in de verlenging overeind. In de eerste helft speelde DOS zeer compact. Tegenstander EVV had moeite om hier mee om te gaan. De gasten speelden in een veel te laag tempo om DOS te verontrusten en creëerden nauwelijks iets. DOS daarentegen was af en toe levensgevaarlijk en had eigenlijk in de eerste helft afstand moeten nemen.

In de 25ste minuut was de eerste grote kans voor DOS. Jochem van Putten lanceerde Twan Knul. Die ging op de keeper, maar werd goed verdedigend, zodat hij niet goed kon afwerken. Twee minuten later liet Van Putten een grote kans liggen. Na foutief wegwerken van de keeper kreeg Van Putten een vrije kans om te scoren. Hij schoot echter over. In de 31ste minuut viel de derde grote kans voor DOS te noteren. Allan Bakker verscheen alleen voor de keeper, maar de goalie bracht redding.

Direct na rust was DOS weer gevaarlijk. Na een goede actie legde Bakker de bal goed terug. Vervolgens raakte Knul de bal helemaal verkeerd. EVV ging de tweede helft wat aanvallender spelen. In de 49ste minuut raakte EVV de lat. In de rebound was het raak, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. In de 54ste minuut bracht DOS-goalie Kevin Dijkstra redding bij een schot van EVV. Naarmate de tweede helft vorderde werd het duel steeds aantrekkelijker. Het spel golfde op en neer en beide ploegen waren enkele keren gevaarlijk. In de blessuretijd ging een speler van EVV naar de grond na een duel met Erik Rotman. De arbiter liet echter doorspelen.

In de eerste verlenging was EVV de betere ploeg. In de vierde minuut van de verlenging liet Sten Kochanowski van EVV een grote kans liggen. Hij schoot net naast, terwijl hij beter had kunnen afleggen. Even later werd een inzet van EVV door DOS van de doellijn gehaald. In de 8ste minuut was dat weer het geval. DOS had het moeilijk, maar bleef knokkend overeind. Er was een schietkans voor Frank Jansen, maar hij nam teveel tijd. Vlak daarna mikte EVV net naast het DOS-doel.

In de tweede helft van de verlenging was DOS verschillende keren gevaarlijk. In de In de vijfde minuut van de tweede verlenging ging Knul alleen af op de keeper, maar hij werd net buiten het strafschopgebied onderuit gelopen. De arbiter liet doorspelen. Dijkstra maakte vervolgens een EVV-aanval onschadelijk met twee knappe reddingen. In de 27ste minuut werkte Bakker de bal net over het EVV-doel na ene voorzet van Knul. Een minuut later speelde Bakker zijn man uit. Zijn schot vloog vervolgens net naast. Het was het laatste serieuze wapenfeit in de verlenging.

Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Erik Rotman miste de eerste DOS-strafschop. Dat werd DOS niet fataal, want bij de derde EVV-strafschop ging Reno Kochanowski in de fout. Vervolgens stopte Dijkstra de strafschop van Sten Kochanoski en maakte Frank Jansen het karwei af.

“Vorig seizoen hebben wonnen we soms wedstrijden op wilskracht. Nu was dat het weer het geval. Iedereen ging als de brandweer”, aldus DOS-goalie Dijkstra, die zichzelf niet beschrijft als penaltykiller. “Zeker niet, dan had ik er wel meer gestopt. Het ging wel aardig”, aldus een lachende Dijkstra. “Toen Frank die laatste strafschop nam, durfde ik niet meer te kijken”.

“Hier hadden we op gehoopt, maar niet op gerekend. In de eerste helft gaven we niets weg en kregen we kansen. Later kregen we het moeilijker en vervolgens kon het alle kanten op. Wij kregen mogelijkheden, zij ook. Dan begin je een strafschoppenserie en win je. We zijn er heel blij mee”, aldus DOS-trainer Henk de Velde.