Afbeelding
Tennekes

Coronamaatregelen koude douche voor Kamper clubs

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - De komende drie weken geen publiek meer bij alle sportwedstrijden en de kantines gaan in het slot. Wederom wordt de sportwereld getroffen door strenge coronamaatregelen. “Dit valt ons heel rauw op het dak”, aldus voorzitter Tjibbe van Dijk van KHC.

Van Dijk nam maandag met verbazing kennis van de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. “Volgens mij zijn ze de weg een beetje kwijt. Je bent blij dat je alles weer kunt opstarten en doet er alles aan om aan de regelgeving te voldoen. En als beloning krijg je dit. De sport wordt onevenredig zwaar gepakt. Zo voelt het echt! Waarom moet dit? Dit is zorgelijk aan het worden. Dit lijkt op paniek”, aldus Van Dijk.

Ramp

Volgens de KHC-voorzitter zijn de maatregelen een ramp voor de sportverenigingen. “En we waren net weer een beetje aan het opkrabbelen. We moeten hopen dat dit niet te lang gaat duren, anders gaan er verenigingen omvallen. Zonder kantineopbrengsten zijn de lasten hoger dan de opbrengsten en hoe groter de vereniging, hoe groter de problemen worden.” Van Dijk vraagt zich af wie gaat handhaven. “Wie houdt mensen van het terrein af die toch per se willen komen. En je krijgt steeds meer een tegenstelling in de vereniging. Mensen die voor coronamaatregelen zijn en een groep die extreem tegen is. Het besturen wordt er zo niet gemakkelijker op.”

Steeds korter op elkaar

IJVV-voorzitter Mannie Vaandering is niet verbaasd dat het kabinet strengere maatregelen heeft genomen. “Het verwondert me niets. De mensen komen steeds korter op elkaar. In het begin ging het bij ons echt goed, maar de laatste weken werd het steeds minder. Natuur worden de mensen er wel op gewezen, maar het houdt een keer op. Dit kon niet goed gaan. Automatisch gaan mensen naar elkaar toe. Dat zit er gewoon in.”

Weinig aan zonder publiek

Vaandering denkt dat het voor de spelers weinig aan is om zonder publiek te spelen. “Je voetbalt, maar er wordt niet gebekt aan de kant en je krijgt ook geen complimenten. Dat is niet lekker voetballen. Maar toch mag je blij zijn dat er nog mag worden gespeeld. Ook voor de clubkas. Als het voetbal doorgaat, kun je contributies blijven innen.” Vaandering had eigenlijk zelfs strengere maatregelen verwacht. “Het verbaast me dat het amateurvoetbal nog doorgaat. Maar dat er geen publiek meer mag komen kijken en de kantine dicht moet blijven, is natuurlijk wel teleurstellend.”

Teruggeworpen

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead Kampen spreekt van ‘hele stevige’ maatregelen. “Dit is heel erg jammer. We hadden alles goed in gang gezet. De kantine goed ingericht en overal konden mensen goed de anderhalve meter afstand in acht houden. Nu zijn we weer teruggevallen, terwijl we net weer in opbouw waren. Daar moet je mensen weer in meenemen en je loopt inkomsten mis. Maar de gezondheid gaat voor andere belangen. We zijn teruggeworpen. Het is jammer dat dit nodig is, maar gelukkig is er geen lockdown.”

Teleurstellend

DOS Kampen-voorzitter Arend Runia heeft ook begrip voor de maatregelen. “Maar natuurlijk hakt dit er wel in. Dit is teleurstellend. We hebben geprobeerd om alles zo goed mogelijk te organiseren. Daarom is dit besluit teleurstellend. Maar ik heb er wel begrip voor. Het gaat niet goed in Nederland wat betreft het aantal besmettingen. Dan moet je wat doen.”

Sociale functie

Runia wijst op de sociale functie van DOS. “Bij geen publiek en een gesloten kantine ligt de vereniging stil. Maar DOS heeft wel een belangrijke functie voor z’n vijftig tot honderd personen. Voor deze mensen is DOS heel belangrijk. Het is een plek waar ze elkaar ontmoeten”, aldus Runia, die nog even wijst op de financiële consequenties. “Dit betekent weer minder inkomsten. Op dat punt zullen we de bakens weer moeten verzetten. Hoe? Dan moet je als club weer aanspraak maken op een regeling van de overheid.”

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.