Afbeelding
Foto: Koen Meijeringh

Gerards Coronakrabbels: Deel 17: Toneelspelers

· leestijd 2 minuten Sport


Wat zijn er toch een toneelspelers in de machtige wereld om ons heen. Daar moest ik aan denken toen ik onlangs de excuses van koning Willem Alexander voorbij zag komen. Heel Nederland mocht op vakantie, maar niet de Koninklijke familie. Het hele land sprak schande van het koninklijk tripje naar Griekenland, maar dezelfde criticasters hebben waarschijnlijk al een vakantie geboekt voor een van de komende wintermaanden. Hoe hypocriet kun je zijn.

Desalniettemin moest koning Alexander door het stof. Eerst zat hij tijdens de terugkeer naar zijn geriefelijk verblijf nog als een chagrijnig klein kind achterin in zijn auto. Enkele dagen later sprak hij het volk toe. “Landgenoten. Met spijt in het hart richt ik mij tot u. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben”, sprak Willem Alexander, terwijl prinses Maxima de koning even opvallend aankeek. Dat zou ze tijdens de schuldbekentenis van Alexander nog enkele keren herhalen. Het was allemaal toneelspel van de bovenste plank.

Met enige jaloezie zag ik het aan. Ik ben namelijk nooit een goede toneelspeler geweest. Dat bleek al op de lagere school. Ik had een van de hoofdrollen in de jaarlijkse uitvoering van groep acht (toen heette dit nog zesde klas), maar dat had niets met mijn toneeltalent te maken. De generale repetitie was een ramp. De uitvoering werd toch een succes, maar dat was vooral te danken aan enkele klasgenoten die zich ontpopten als echte toneeltalenten en aan de souffleur die mij er doorheen sleepte. Voordeel van mijn rol was wel dat ik een andere hoofdrolspeelster een kus moest geven. Na een weifelend begin, ging dat steeds beter. Het was tijdens de uitvoering mijn meest succesvolle onderdeel. Ik had er talent voor.
Maar dus niet voor toneelspelen.

Ik associeer dit woord gelijk met de Braziliaanse voetballer Neymar en dan kan ik een lach niet onderdrukken. Het beste toneelwerk bewaarde Neymar voor het WK 2018. In de achtste finale moest Brazilië het opnemen tegen Mexico. Neymar was beslissend met een doelpunt en een assist, maar wekte veel ergernis op met zijn toneelspel. Het hoogtepunt vond plaats in de 70ste minuut. Neymar deed net of hij bij de zijlijn heel hard werd geraakt door Miquel Jayun. Hij bleef maar rollen over de grond, er kwam geen einde aan. Het staaltje acteerwerk leidde tot een stormvloed aan kritiek en op Twitter werd er al heel snel op ingespeeld met de meest gekke filmpjes. Rollende dieren, schwalbes van kleine kinderen, het hield niet op. Het was lachen geblazen.

Gelachen werd er ook op de eerste corona-persconferentie in Nederland op 9 maart dit jaar. Het coronavirus had z’n intrede gedaan in Nederland, maar de ernst van de situatie was nog niet doorgedrongen. Wel serieus genoeg voor premier Mark Rutte om een persconferentie in te lassen, maar tijdens de eerste coronapersconferentie zagen we een breed lachende Rutte. Hij waarschuwde de Nederlanders om geen handen meer te schudden.

Vervolgens ging hij zelf in de fout. Met een big smile schudde hij de hand van Jaap van Dissel, hoofd infectieziekten van het RIVM, om daarna snel diens hand weer los te laten. “Sorry, dat mag niet meer. We doen het zo”, aldus Rutte, die vervolgens een onhandige elleboog gaf aan Van Dissel. Wat een goedkoop toneelspel, maar Rutte had z’n doel bereikt. Iedereen praatte erover en iedereen wist dat handen schudden voortaan taboe was. Vervolgens riep hij iedereen op om zich aan de bestaande hygiënemaatregelen te houden. “Dit gaat echt nog wel enige tijd duren”, aldus Rutte. Ook toen niet wetende dat de boel niet veel later helemaal uit de hand zou lopen en we zeven en een half maand nog steeds van dat oervervelende coronavirus af zijn.

Wat wordt er toch vreselijk geacteerd in de wereldpolitiek. Ik neem plaats op mijn geriefelijke bank in mijn huiskamer en laat wat wereldleiders de revue passeren. De Amerikaanse president Donald Trump die steeds maar weer het gevaar van het virus weet te bagatelliseren en zijn concurrent Joe Biden die over de rug van ruim 200.000 doden in een verkiezingsdebat kiezers probeert te lokken. Of neem de Engelse premier Boris Johson (hij kan zo figureren in een film van Monty Python) die eerst zegt dat er geen strenge maatregelen worden genomen in Engeland en niet veel later een lockdown invoert. Het is bijna beangstigd dat dit soort mensen zoveel invloed hebben in deze wereld. Dan heeft Rutte het helemaal nog niet zo slecht gedaan. Maar acteren kan hij beter aan anderen overlaten. Ook beter voor zijn geloofwaardigheid bij mij en wellicht bij andere mensen.




Gerard Meijeringh

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 9 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 9 uur geleden