Wilbert Wessels legt aan voor een van zijn 42 competitietreffers in dienst van Go Ahead Kampen.
Wilbert Wessels legt aan voor een van zijn 42 competitietreffers in dienst van Go Ahead Kampen. Foto: Tennekes

Ambities winnen het van clubliefde bij zelfverzekerde Wessels

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

KAMPEN – Wilbert Wessels zat zaterdag anderhalf uur in de auto om bij SDC Putten zijn handtekening te zetten en gepresenteerd te worden. Komend seizoen is de huidige spits van Go Ahead Kampen die reistijd drie keer per week kwijt. “Als je ambitie hebt en je wilt wat, moet je er ook wat voor over hebben”, zegt de zelfverzekerde Kampenaar.

Het was voor Wessels (21) zeker geen gemakkelijke beslissing om Go Ahead Kampen te verlaten, maar de ambities hebben het gewonnen van de clubliefde. Sinds zijn doorbraak in de hoofdmacht in het seizoen 2017/2018, toen hij er uiteindelijk dertien maakte in de eerste klasse D, was het duidelijk dat het voor ‘Kowet’ moeilijk zou zijn deze parel voor langere tijd te behouden. Misschien dat een promotie naar de hoofdklasse hem had kunnen verleiden tot een langer verblijf, maar ook in dat geval hadden zijn ambities hem waarschijnlijk weggedreven van de roodgelen. In de richting van een club die bovenin de hoofdklasse meedraait, of in ieder geval die ambitie heeft. Zoals SDC Putten, dat op één seizoen na, in de hoofdklasse uitkomt sinds 2008/2009.

Wessels hoefde niet lang na te denken toen de ‘De Blauwe’ zich voor hem meldde. In tegenstelling tot vorig jaar bij vv Berkum, waar hij na een oriënterend gesprek geen heil zag in een overgang, had Wessels bij Putten gelijk het juiste gevoel. Andere clubs kwamen niet in beeld. “Ook omdat het vrij snel rond was met Putten”, vertelt Wessels, die SDC Putten een warme familieclub noemt. “Met een topaccommodatie, een mooi veld. En ambitieus, het plan dat er ligt om met talenten en een paar sterkhouders mee te gaan doen in de top vijf van de hoofdklasse, spreekt mij heel erg aan. Daar wil ik graag deel van uitmaken.”

Dat Putten het al seizoenen lang moeilijk heeft in de hoofdklasse, weerhoudt Wessels en de club er niet van om te dromen van betere tijden. De start van dit seizoen, met tien punten uit vijf duels, geeft daar ook wel aanleiding toe. Wessels is overtuigd van het Putter plan. “Het is een nieuw beleid. Geen dertigplussers zoals in het verleden maar meer talenten die gretig zijn om zich te laten zien op een hoger niveau. Met een paar sterkhouders die er al zijn. Ik denk dat dat een goede mix is. Er zit veel potentie in. De nieuwe trainer, Marc Bakker, is een jongen van de club. Die zit nu bij NEC.”

In Putten hoopt Wessels in de voetsporen te treden van Rob Knul, de laatste succesvolle spits van de club die in het seizoen 2018/2019 zeventien keer scoorde in de hoofdklasse. Knul doorliep de jeugdopleiding van Go Ahead Kampen, vertrok en keerde in 2014 terug voor één seizoen in het eerste. Wessels droomde toen nog van een debuut in het eerste elftal.

‘Juiste moment’

Als hij dit jaar vertrekt heeft Wessels er vijf seizoenen in de hoofdmacht opzitten, waarvan hij drie jaar clubtopscorer werd. Inclusief de drie goals van dit seizoen staat de teller op 42 competitietreffers voor Go Ahead. “Ik heb altijd de ambitie gehad om zo hoog mogelijk te komen en ik denk dat dit het juiste moment is om die stap te maken. Ik denk dat Putten, een stabiele hoofdklasser, een mooie volgende stap is.”

Wessels neemt de reistijd op de koop toe. “Drie kwartier is nog wel goed aan te rijden. Dat gaat geen moeilijkheden opleveren. Het is niet niks, nee. Maar als je ambitie hebt en je wilt wat, moet je er ook wat voor over hebben.”

Plafond niet in hoofdklasse

Wessels legt de lat hoog voor zichzelf. “Ik heb wel vertrouwen in mezelf en ik denk dat de hoofdklasse een mooi podium is om je te laten zien. Als je het daar goed doet, waar ik wel overtuigd van ben, denk ik dat er zeker nog meer inzit. Nu is het aan mij om dat te laten zien.”

Selectie

Na spits Wessels raakte Go Ahead ook doelman Joar Terpstra kwijt aan SDC Putten. 

Bram van Enk, Kees Tol, Nick Kuipers, Nick van der Kooi en Wail Doufikar verlengden hun verbintenis wel en daarmee liggen er nu vijftien spelers vast voor volgend seizoen. Vorige week werd al bekend gemaakt dat Jurrian Zandbergen, Nick Hendriks, Laurens van Keulen, Niek van Enk, Tim Sleifer, Sven Hellendoorn, Renee Agterhuis, Rob ter Horst, Dennis van der Wal en Adi Draganovic hun contract hadden verlengd tot en met de zomer van 2022.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 11 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 13 uur geleden