Joar Terpstra in duel met DOS-aanvaller Allan Bakker.
Joar Terpstra in duel met DOS-aanvaller Allan Bakker. Foto Tennekes

Joar Terpstra kiest met SDC Putten voor focus op eigen ontwikkeling

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Go-Ahead Kampen dacht met Joar Terpstra voor de komende jaren de positie onder lat in te hebben gevuld, maar onlangs moest de club een bittere pil slikken. Joar Terpstra maakt komend seizoen de overstap naar hoofdklasser SDC Putten. “Ik kan een stap maken en misschien komt deze kans wel nooit weer”, aldus Terpstra.

Op 5 februari communiceerde Go-Ahead de contractverlenging van elf spelers, waaronder Joar Terpstra. Een week later kwam de club daarop terug. “Ondanks een eerdere toezegging heeft Joar Terpstra ervoor gekozen om naar SDC Putten te vertrekken”, schreef Go-Ahead in een bericht.

Miscommunicatie

Volgens Terpstra is er sprake van een miscommunicatie. “Ik heb ruim een maand geleden een goed gesprek gehad met de technische commissie van Go-Ahead. Toen heb ik de verwachting uitgesproken om door te gaan bij de club. Er speelde toen ook niets. Maar het woord verwachting is toen vertaald als toezegging. Maar het was toen niet mijn intentie om dat als toezegging te beschouwen. Het is een verkeerde woordkeuze van mij geweest. Ik snap ook het standpunt van Go-Ahead. Ik snap hun kant van het verhaal.”

Ontwikkelingsplan

Zo’n drie weken geleden werd Terpstra benaderd door SDC Putten. “Ik was enthousiast, maar heb niet uit emotie een besluit genomen. Ik wilde eerst iedereen spreken bij Go-Ahead en SDC Putten om van daaruit een keuze te maken. Wat de doorslag heeft gegeven? Putten is net een stapje verder dan Go-Ahead. Net wat betere faciliteiten en een hoger niveau. En ze hebben een nieuw plan, waarbij de ontwikkeling van spelers centraal staat. Ik ben 20 jaar en nog hartstikke jong. Ik heb een goed gevoel bij de trainer en kan straks in de hoofdklasse spelen. Dit is voor mij een mooie kans, die misschien wel nooit meer komt. Ik wil kijken hoe ver ik als keeper kan komen. Ik kan nog zoveel beter worden.”

Terpstra stipt aan dat Go-Ahead en SDC Putten op elkaar lijken. “Ook Go-Ahead is bezig met een nieuw plan, maar als ik dan moet kiezen tussen een plan wat er ligt en wat er gaat komen, dan kies ik voor het eerste.” Had hij bij een promotie van Go-Ahead dezelfde beslissing genomen? “De nieuwe trainer Gert van Duinen vroeg dat ook. De keuze was dan wel moeilijker geworden, maar het gaat om nu.”

PEC Zwolle

Terpstra vertrok enige jaren geleden bij Go-Ahead om bij PEC Zwolle in O17 te gaan spelen. “Dat was conditioneel en fysiek een grote stap. Ik speelde tegen clubs als Ajax en Feyenoord, met spelers als Brian Brobbey, die nu in het eerste van Ajax speelt. In eerste instantie ging het goed, maar daarna kreeg ik te maken met blessures. Vervolgens kwam ik terug, maar daarna kreeg ik last van een voetblessure.”

Terpstra vertrok na één seizoen bij PEC. Trainer Marcel van der Steege van WVF toonde belangstelling, maar hij koos er toch voor om terug te keren naar Go-Ahead. Eerst speelde hij een jaar in 019. Daarna veroverde hij in z’n eerste jaar bij de senioren in de loop van het seizoen een basisplaats in de hoofdmacht. Die lijn trok hij dit seizoen door, maar na vier wedstrijden werd de competitie stilgelegd.

Druk

Terpstra is de laatste jaren gegroeid als keeper. Toen hij een vaste plek onder de lat veroverde, maakte hij een zelfverzekerde indruk. “Natuurlijk is er wel druk, maar ik heb bij Zwolle veel geleerd. Bij PEC O17 was er altijd druk. Elke foutje werd afgestraft. Daar leer je van. Ik kan er goed mee omgaan”, aldus de 20-jarige sluitpost.

Hij hoopt zich bij SDC Putten verder te kunnen ontwikkelen. Hij kent zijn verbeterpunten. “Bij hoge ballen moet ik het in de timing beter doen. Bij het voetballende gedeelte kan mijn trap beter en moet er meer tempo in”, aldus Terpstra.

Concurrentiestrijd

De jonge keeper voerde diverse gesprekken bij SDC Putten en proefde het vertrouwen. Hij begint straks vol vertrouwen aan een nieuw avontuur in Putten. Na dit seizoen vertrekken de eerste en tweede keeper bij de hoofdklasser. “Daar zit nog een derde keeper achter. Die is even oud als ik. We gaan straks de concurrentie met elkaar aan. Wat mijn doelstelling is? Ik ga erheen om eerste doelman te worden. Verder is mijn doelstelling om beter te worden en ervaring op te doen. In de hoofdklasse gaat alles net even sneller en zijn de spelers net even beter.”