Afbeelding

Jubilerend Speedtrack op zoek naar oud-leden

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)
IJSSELMUIDEN ? Slotracevereniging Speedtrack bestaat dit jaar twintig jaar. Dit viert de vereniging medio september met een grote reünie. Speedtrack is daarom druk op zoek naar oud-leden.

De eerste activiteit in het jubileumjaar is echter een open dag op 11 april. Want de club wil graag naar buiten toe treden en duidelijk maken dat het prima vertoeven is bij Speedtrack. Sinds zo'n anderhalf jaar is Joop van der Zee voorzitter. Zijn zoon Jos is secretaris. Beiden steken veel tijd in de club en doen er alles aan om de club op een hoger niveau te tillen. Beiden zijn trots dat de club al twintig jaar bestaat.

Zoeken naar oud-leden
Het 20-jarig jubileum mag dan ook niet ongemerkt voorbij gaan. Het scenario: Een reünie waarin leden en oud-leden elkaar treffen en gepassioneerd vertellen over het slotracen. Maar het vinden van oud-leden is geen gemakkelijke klus. Dat geldt ook voor uitpluizen van de geschiedenis. Wanneer werd de vereniging nu eigenlijk opgericht? Jos pakt de telefoon en belt oud-lid en mede-oprichter Tom Schall. ?Dat moet in februari 1995 zijn geweest?, klinkt een enthousiaste stem door de speaker van de mobiele telefoon van Jos van Zee. ?Er zit wel een leuk verhaal aan vast. Als verzekeringsadviseur had ik een afspraak met iemand, Henk van der Kamp. We kregen het over raceautootjes. Eigenlijk iets voor kinderen, maar het is hartstikke leuk. Hij had gehoord over een club in Leeuwarden. Daar hebben we gekeken. Ik wist niet wat ik zag. Daar droom je van als kind. Zo'n twee jaar lang zijn we daar elke vrijdag heen geweest. Toen werd het idee geboren om een eigen club op te richten en word je enthousiast.?

Houten trap
De nieuwe slotraceclub kreeg de naam Buena Carrerra. Er werd geracet bij Vliegclub Cumulus op een demontabele baan. Na twee jaar werd onderdak gevonden op de zolder van het pand aan de Ambachtsstraat 1 bij Firma De Bok. De naam werd veranderd in Speedtrack. ?Dat bekte beter?, aldus Jos. In 2000 ontstonden er problemen. Na de brand in Volendam werden strengere eisen gesteld wat betreft de brandveiligheid. Speedtrack moest vertrekken, maar er werd toch een oplossing gevonden. Er werd een nooduitgang gemaakt. ?En daarbij een houten trap?, lacht Joop. ?We mochten blijven en de baan is weer opgebouwd. We hebben er vervolgens nog vijf jaar gezeten. Daarna ging het pand tegen de vlakte en zijn we verhuisd naar Ambachtsstraat 14.? Toen dit pand werd verkocht, moest Speedtrack weer op zoek naar iets anders. Gemakkelijk was dat niet. ?We hebben op het punt gestaan de vereniging in slaap te brengen. We zijn toch maar op pad gegaan en hebben het industrieterrein afgestruind. Daar kwamen we iemand tegen die zei dat ze ergens units aan het bouwen waren. We zijn in contact gekomen met Harry van Dieren. Daar hebben we een deal mee kunnen sluiten.?

Gezond
Zo kwam Speedtrack in september 2011 in het huidige onderkomen aan de Veldoven 13H terecht. In deze ruimte ligt een zes sporen-baan van 39 meter lang. Volgens de club een van de spannendste slotracebanen van Nederland. Speedtrack heeft nu ruim twintig leden. Tien daarvan zijn jeugdleden. De club doet er alles aan om jeugd aan zich te binden. Daarom houden Joop en Jos elke vrijdag een speciale avond voor de jeugd. ?Stiekem zijn we daar een beetje trots op. Het is mooi dat we jeugd op dezelfde wijze weten te motiveren als dat ik ooit gemotiveerd ben?, zegt Jos. Het ledenbestand van Speedtrack bevat slechts de namen van tien volwassenen. ?Dat valt tegen. Maar als je zegt tegen volwassenen dat je aan slotracen doet, krijg je te horen: ?Doe is normaal'. Dat werkt niet mee. Maar we zijn gezond. We zijn een van de weinige verenigingen die zonder overheidskosten de boel draaiende houden?, zegt Joop.

Open dag
Speedtrack houdt op zaterdag 11 april van 10.00 tot 16.00 uur een open dag, waarbij ook burgemeester Bort Koelewijn aanwezig zal zijn. ?We willen mensen laten proeven wat het is om de racen op een professionele baan. Er worden demonstraties gegeven en bezoekers kunnen ook zelf gaan rijden. Voor de beste slotracers zijn er leuke prijzen te verdienen, zoals een tijdelijk lidmaatschap van Speedtrack. Oud-leden die de reünie van Speedtrack in september willen bezoeken kunnen zich opgeven via josvanderzee@hotmail.com.