Vlnr: Jeroen van der Vegt, Michel van Dijk, Wilco en Diana Vermeer.
Vlnr: Jeroen van der Vegt, Michel van Dijk, Wilco en Diana Vermeer. Foto: Gerard Meijeringh

Ruim tweehonderd kilometer met de scootmobiel in de strijd tegen MS

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Jeroen van der Vegt staat voor een fikse uitdaging. Van 15 en met 19 september doet de Kampenaar mee aan de ‘Onbeperkte Elfstedentocht’ voor mensen met een handicap. In vijf dagen gaat hij 213 kilometer overbruggen met zijn scootmobiel. Met de slogan ‘Poen voor Jeroen’ wil hij geld inzamelen voor een stamceltransplantatie in Moskou, zodat hij kan afrekenen met de ziekte MS.

Het evenement wordt georganiseerd door Stichting Sandy Moves onder de noemer ‘De Onbeperkte Elfstedentocht’ en is bestemd voor alle mensen met een handicap. De totale route bestaat uit maar liefst 213 kilometer. 

Eigen doelen stellen

Deelnemers kunnen ook een deel van het traject afleggen. “Sommigen lopen de laatste 200 meter. Het maakt allemaal niet uit. Het gaat erom dat je je eigen doelen kunt stellen en overwinnen”, zegt Van der Vegt. De Kampenaar heeft een heel duidelijk doel voor ogen. Geld inzamelen voor een behandeling in Rusland. Hij heeft al twintig jaar de ziekte MS. “In Nederland ben ik uitbehandeld en ik word steeds afhankelijker van anderen. Om te voorkomen dat ik straks bedlegerig word, wil ik me graag laten behandelen in Moskou. Daar worden heel goede resultaten geboekt.” 

Stamceltransplantatie

Het gaat om een stamceltransplantatie. Bij deze behandeling wordt eerst de aanmaak van stamcellen gestimuleerd en vervolgens worden de goede stamcellen ingevroren. Daarna volgt er een zware chemo, waarbij witte bloedlichaampjes worden afgebroken. “Hier zit de ziekte MS in. Je gaat terug naar nul en hebt helemaal geen weerstand meer. Vervolgens worden de goede stamcellen teruggeplaatst. Die moeten gezonde witte bloedlichaampjes aanmaken”, legt Van der Vegt uit, die positief is gestemd. “Als ik me straks in huis kan redden zonder rollator en thuis zonder te knoeien een bakje koffie kan pakken, ben ik al blij.”

Duur ‘grapje’

De totale behandeling neemt zo’n maand in beslag. “Het doel is om op 16 februari volgend jaar met de behandeling te beginnen. De behandeling kost geld, veel geld. “Dit ‘grapje’ kost wel 50.000 euro en je krijgt niks vergoed. Je moet alles zelf betalen. Voor de behandeling ben je 45.000 euro kwijt. Dan heb je nog je vlucht en je moet een visum aanvragen. Die is hartstikke duur. En je moet je medicijnen nog betalen.”

Zestien kilometer per uur

Al snel bestond het plan bij Van der Vegt om het benodigde geld in te zamelen met een bepaalde sportieve tocht. “Eerst wilde ik met de scootmobiel naar Parijs, maar mijn familie heeft me dat afgeraden. Ik ben een gedreven persoon en kom dan niet aan mijn rust toe.” Vervolgens kwam hij op het spoor van de ‘Onbeperkte Elfstedentocht’. In vijf dagen een afstand van 213 kilometer overbruggen op de scootmobiel. “Er zit geen tijdschema aan. Ik wil genieten van het Friese landschap. Ik ga niet harder rijden dan zestien kilometer.”

Morele steun

Van der Vegt krijgt tijdens de tocht gezelschap van Wilco en Diana Vermeer. Hij is blij met de steun van Michel van Dijk. De eigenaar van Van Dijk Bikes heeft een bakfiets en een elektrische fiets ter beschikking gesteld. “Zo kunnen we Jeroen tijdens de tocht vergezellen en morele steun verlenen. En we kunnen natuurlijk allerlei dingen meenemen in de bakfiets, zoals eten, drinken en regenpakken”, aldus Diana Vermeer. 

Dankbaar

Van der Vegt verheugt zich op de tocht en is blij met de steun die hij nu al heeft ervaren. “Ik ben heel dankbaar voor de donaties, waardoor ik in Rusland zo ziek mag worden dat ik straks weer kan leven zonder MS. Ik zal nooit vergeten wat mensen voor me over hebben gehad”, besluit Van der Vegt.

Mensen die Jeroen van der Vegt willen steunen, kunnen geld overmaken op rekeningnummer NL96 INGB 0009 3721 78 ten name van Stichting Poen voor Jeroen. 

Kijk voor meer info op de site: poenvoorjeroen.nl.



“Om te voorkomen dat ik bedlegerig word, wil ik me laten behandelen in Moskou.”

Gerard Meijeringh