Afbeelding
Foto: Eppo Karsijns

Bijzondere verhalen van de recreatieve sporter (4): Robert Polinder

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - De kranten staan vol met prestaties van sporters die internationaal, nationaal of regionaal in de top meedraaien. Maar achter deze groep zitten flink wat recreatieve sporters, die er ook alles voor doen om hun doelen te bereiken. In deze rubriek bijzondere verhalen van deze sporters. In deel 4 staat Robert Polinder centraal. Van 11 tot en met 18 september gaat de Kampenaar zo’n 700 kilometer afleggen op zijn mountainbike onder de noemer ‘Tour de Boer’ om geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte Duchenne. Ook wil hij zich verdiepen in de situatie waarin boeren verkeren.

Robert Polinder zet zich al jarenlang in voor meer onderzoek naar de ziekte Duchenne. Vijf jaar geleden deed hij al eens mee aan de jaarlijkse mountainbikesponsortocht Duchenne Heroes, van Luxemburg naar het drielandenpunt. 

Dit deed hij samen met zijn vriend Hans van Boven uit Wilsum. Bij de zoon van zijn kameraad werd enige jaren geleden de ziekte van Duchenne geconstateerd. De planning was dat hij vorig jaar weer mee zou gaan doen, maar door corona ging er een streep door het evenement. “Toch is er toen veel geld ingezameld voor een rolstoelbus”, vertelt Polinder. 

Eigen tocht 

Dit jaar staat de sponsortocht weer op het programma, maar Polinder zag af van deelname. “Je hebt als deelnemer te maken met allerlei beperkingen door corona. Daar had ik geen zin in. Het moet wel leuk blijven.” 

Hij besloot een eigen tocht op te zetten in dezelfde periode dat ook Duchenne Heroes op het programma staat. “Elke dag honderd kilometer met de mountainbike door Nederland. Ik heb een kaart van Nederland gepakt en globaal een route gemaakt. Daar heb ik parcoursen bijgezocht.”

Eerlijke verhaal 

Polinder wil geld binnenhalen voor het goede doel. Daarnaast wil hij zich verdiepen in de situatie van de boeren. “Ik heb een oproep geplaatst op Twitter, dat ik op zoek was naar boeren die iemand willen ontvangen. Binnen een dag had ik bijna alle overnachtingen geregeld.” Hij wil zich door de boeren goed laten informeren over onder andere de regelgeving. “Er is veel onbegrip over boeren. Ik wil het eerlijke verhaal kunnen vertellen”, aldus Polinder. 

Fikse uitdaging

De Kampenaar, opgegroeid in Oldebroek, heeft bijna alles rond. Hij staat voor een enorme uitdaging, een tocht van circa 700 kilometer in acht dagen op zijn mountainbike. Hij start op zaterdag 11 september in Kampen en gaat dan via Zwolle, Dalfsen, Balk, Staphorst en Meppel naar Tuk. “Daar is mijn eerste adres. Daar woont een oud-statenlid die het niet eens is met de stikstofplannen.” 

Zondag gaat hij via Havelte, Dwingeloo, Wijster, Westerbork naar Odoorn, om vervolgens via Borger, Gieten en Assen weer koers te zetten naar Odoorn. Vervolgens pakt hij de camper om naar Sibculo te reizen. Via Bergentheim gaat hij naar Vroomshoop. “Daar wil een MTB-ploeg aanhaken. Ze hebben zich laten sponsoren om een stuk met me mee te fietsen”, vertelt Polinder. Via Vroomshoop, Denekamp, Oldenzaal, Hengelo en Delden is Enter een nieuw eindpunt van een dag. 

De volgende dag gaat hij richting Deventer, waar hij ook wordt ontvangen door een boer. Daarna gaat hij de IJssel over om koers te zetten naar natuurgebied De Postbank. Vervolgens pakt hij de camper weer. Vanuit het Brabantse Loosbroek fietst hij via Weerd naar Sittard, waar hij wederom een boer bezoekt. Daarna gaat hij van Sittard naar Zuid-Limburg om op 18 september aan te komen bij het drielandenpunt, het eindpunt van zijn Tour de Boer. 

Al met al een hele onderneming. “Ik ben geen mountainbiker die wekelijks op de fiets zit. Het zal best zwaar worden. Mijn jongste broer gaat mee naar Tuk en Odoorn en mijn andere broer gaat de laatste dag met me mee.” Zijn vrouw rijdt mee van stop naar stop in de camper.

Vijfduizend euro

Polinder is blij dat hij heeft gekozen voor deze opzet en kijkt uit naar zijn tocht. Met zijn actie hoopt hij ook te bereiken dat meer mensen komen te weten wat de ziekte Duchenne inhoudt. “Het is een ernstige spierziekte die de spieren aantast en verzwakt. Het geld dat ik binnenhaal, is voor onderzoek naar medicijnen wereldwijd en de ontwikkeling van hulpmiddelen. Ik hoop 5.000 euro binnen te halen”, besluit Polinder.

Mensen die hem willen steunen, kunnen geld overmaken via https://actievoorduchenne.nl/tour-de-boer-met-de-mtb.

“Ik ben geen mountainbiker die wekelijks op de fiets zit. Het zal best zwaar worden.”

Gerard Meijeringh

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 17 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05