Afbeelding

Nieuw Kamper wielercomplex krijgt vorm

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)
KAMPEN - De bouw van het nieuwe wielercomplex van de Kamper Wielerclub (KWC) vordert gestaag. De contouren van het toekomstige sportcomplex zijn inmiddels duidelijk zichtbaar.

Kijkend richting de Schansdijk is het beeld spectaculair veranderd. De silhouetten van twee grote startheuvels bepalen het uitzicht. Aan de rechterkant is goed te zien dat de bouw van het clubhuis lekker opschiet. ?De contouren staan er?, zegt een zichtbaar tevreden voorzitter Rudy van Dijk van Stichting Wielercentrum Schansdijk. Het clubhuis vormt straks een geheel met de beheerderswoning. De staalconconstructies van de twee startheuvels staan gereed, ontwikkeld door ontwerp- en adviesbureau Zeinstra en Van Dijk en KWC en vervaardigd door Agraro. De supercross 8 meter-heuvel werd vorig jaar gerealiseerd voor het WK BMX in Ahoy en daarna door KWC overgenomen. Daarnaast staat een BMX-heuvel van 5 meter, speciaal voor jeugd. Ook met de aanleg van de crossbaan zijn al grote stappen gezet. De onderlaag is gestort en alle heuvels zijn gerealiseerd.

Vrijwilligers
Het hoogste punt van de bouw werd ruim een week geleden bereikt. Een mooie mijlpaal voor KWC. ?Elf jaar geleden is dit verhaal begonnen. ?Jullie zitten op een vreemde plaats op dat industrieterrein', kregen we te horen. ?Willen jullie verplaatsen'? Daar stonden we niet afwijzend tegenover. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een locatie en gekeken wat de mogelijkheden waren. We wilden er eigenlijk op vooruit gaan.? Daarom besloot KWC om zelf vier ton te reserveren, maar er wordt alles aan gedaan om dit bedrag omlaag te krijgen. Met veel zelfwerkzaamheid lukt dat aardig. ?Elke zaterdag zijn hier vijftien vrijwilligers van KWC aan het werk. Ook hebben we een aantal mensen die door de week aan de slag gaat. Dan kun je een goede klap geven.? Weever Bouw neemt de ruwbouw van het clubhuis voor zijn rekening. De afwerking wordt gedaan door vrijwilligers van KWC. Dat geldt ook voor de realisatie van het jurygebouw, het parc fermé (waar de rijders staan opgesteld) en de afwerking van de startheuvels. ?Dat doen we allemaal zelf. Het is super veel werk. Wij willen wat en dat kost wat. Dan moeten we met z'n allen de handen uit de mouwen steken.? In de deal met de gemeente is afgesproken dat KWC minimaal hetzelfde terugkrijgt. Extra wensen dient KWC zelf te bekostigen. Van Dijk geeft een voorbeeld. ?Op onze huidige locatie aan de Haatlanderdijk hebben we veertig parkeerplaatsen, maar onze wens is zestig. Die twintig extra plekken moeten we zelf betalen.?

Modern wielerpark
KWC heeft de mogelijkheid om te verplaatsen gekoppeld aan een visie. Het was de kans om een modern wielerpark neer te leggen, dat voldoet aan de nieuwste eisen. Het neusje van de zalm voor de Nederlandse BMX-sport, maar ook met goede faciliteiten voor wielrennen en mountainbiken. De fietscrossbaan wordt het paradepaardje. ?Dit wordt de mooiste baan van Nederland, maar ik denk dat we ook ver komen in Europa. Een 8- en 5-meter-heuvel naast elkaar is vrij uniek.? De wielerbaan wordt 1300 meter lang en 5 meter breed en voldoet straks aan de eisen voor de organisatie van een jeugdronde. Daarnaast wordt een mountainbikeparcours en een freestylepark aangelegd. Door het hoogteverschil is het mountainbikepoarcours ook geschikt voor veldrijden en fourcross (combinatie downhill en BMX). KWC krijgt straks een accommodatie dat geschikt is voor topsport en de breedtesport. Stichting Wielercentrum Schansdijk moet zorgen voor een gezonde exploitatie. Nationale teams, topsporters, andere clubs, bedrijven en particulieren kunnen tegen betaling gebruik maken van de faciliteiten van het nieuwe wielerpark. ?Of ze moeten lid worden van KWC. Ik verwacht dat het nieuwe wielerpark een aanzuigende werking heeft op het aantal leden van KWC. We zitten nu al in de lift.?

Meer leden voor KWC en een modern wielerpark dat zichzelf bedruipt. Ook geholpen door energieverantwoordelijke keuzes. ?Dit wordt het eerste sportcentrum in Nederland dat energieneutraal is en zelfs energie teruglevert. Dit park heeft straks een energieprestatiecoöfficient (EPC) van -0,20. We krijgen zonnepanelen en een warmtepomp, waardoor we geen gas meer verstoken. Op onze huidige locatie betalen we 6000 euro aan energiekosten. Straks verdienen we geld door nu te investeren.?

 

Gerard Meijeringh

 

 

Gerard Meijeringh