Afbeelding
Tennekes

Record aantal deelnemers bij Oudejaarsloop

Sport

(door Gerard Meijeringh)


KAMPEN ? Simon Visser uit Kampen is woensdag winnaar geworden van de Oudejaarsloop. Het evenement trok dit jaar met 544 atleten een record aantal deelnemers. Kleine smet op het evenement was dat een hardloper tijdens de loop op agressieve wijze werd aangevallen door een man die in het park met zijn fiets aan de kant stond. Ook vonden enkele andere toeschouwers het nodig om vuurwerk te gooien tussen hardlopers.


Dit keer deden 54 kinderen mee aan de Kidsrun. 83 atleten schreven zich in voor de halve marathon. 407 mensen kozen voor een van de overige afstanden (3,6, 9, 12, 15 of 18 kilometer). Om 10.45 uur gaf burgemeester Bort Koelewijn het startschot voor de Kidsrun. Bij de jongens ging de winst naar Mika van Mierlo. Bij de meisjes won Estelle Willems. Om 11.00 uur schoot Marinus Sijbesma het vanuit zijn nieuwe handbike deelnemers van de halve marathon en de overige afstanden weg. Dit startschot werd begeleid door een daverende knal van een melkbus. Dat Sijbesma het startschot kon geven, was speciaal voor de organiserende vereniging AV Isala '96. Dit jaar zette de Kamper atletiekvereniging een actie op poten. Door een ziekte is Sijbesma niet meer in staat om te lopen. Met een actie zamelde Isala geld in voor de aanschaf voor een handbike, zodat Sijbesma weer kan bewegen.


De halve marathon werd gedomineerd door de twee Kampenaren Simon Visser en Henk-Jan Dorgelo. Na zes ronden was het onderlinge verschil 0.39 seconden in het voordeel van Visser. In de zevende ronde breidde Visser zijn voorsprong uit tot 0,57 seconden. Daarna kreeg de koploper het moeilijk, maar Dorgelo kon er niet van profiteren. Visser won overtuigend in een tijd van 1.20.40 uur. Dorgelo eindigde als tweede in 1.21.38. Met deze tijd was hij twee seconden sneller dan vorig jaar, toen hij ook als tweede over de finish kwam.


Met Visser kreeg de Oudejaarsloop een verrassende winnaar. Twee jaar geleden kreeg hij last van een ontsteking in zijn scheenbeen en moest hij het hardlopen op een laag pitje zetten. Daarna heeft Visser het weer opgepakt, maar veel minder intensief dan vroeger. ?'Eerder trainde ik vijf keer in de week. Nu is het vaak twee keer per week. Dan gaat het goed. Train ik vaker, dan krijg ik lichte klachten.? Daarom kwam de zege voor Visser als een verrassing. Helemaal omdat hij afgelopen zaterdag nog een zware estafetteloop had in Heerde. ?Ik ben zeer tevreden. Dit had ik niet verwacht. Ik laat mijn plezier niet afhangen van mijn tijden of de resultaten, maar als je kunt winnen, dan is dat hartstikke mooi.?


Visser is geen lid meer van Av Isala '96 en loopt alleen nog maar voor het goede doel. Met hardlopen wil hij een impuls geven aan Stichting Run for Joyce, opgezet door zijn broer Niel. Deze stichting zet zich in voor kinderen van een weeshuis in China. Elk jaar wordt via een hardloopwedstrijd (Run for Joyce) geld opgehaald. Daarnaast lopen Visser en andere atleten diverse wedstrijden om de stichting te promoten.


Bij de vrouwen ging de zege op de halve marathon naar Erna Schilder uit Kampen in een tijd van 1.38.42. Marietje Bolle uit Emmeloord kwam als tweede over de streep (1.39.20).