Wit-Blauw kan niet stunten tegen koploper

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN ? De korfballers van Wit-Blauw /Green Organics zijn er niet in geslaagd om te stunten tegen Wageningen. De koploper in de overgangsklasse A was met 20-32 te sterk voor de Kamper hekkensluiter.

De uitslag was geflatteerd.  In de eerste helft kwam Wit-Blauw sterk voor de dag en maakte de ploeg van trainer Harm Jan Smit het de bezoekers lastig. Na rust maakte Wit-Blauw vooral verdedigend teveel fouten en was Wageningen gewoon te sterk. In de laatste fase van de wedstrijd was het op bij Wit-Blauw en liep de nederlaag nog erg hoog op.

Wit-Blauw begon sterk en stond na tien minuten op een 6-4 voorsprong. Daarna werd de marge uitgebouwd na drie, waarna de ploeg verzuimde om verder weg te lopen. Na ruim twintig minuten had de koploper de schade hersteld (10-10). Vervolgens kreeg Wageningen de wedstrijd in handen. De ploeg ging dan ook rusten met een voorsprong (13-15).

In de beginfase van de tweede helft kon Wit-Blauw nog aardig meekomen. Daarna liepen de bezoekers steeds verder weg. De thuisploeg kreeg ook geen hulp van de scheidsrechter. In tegendeel. De arbiter drukte zijn stempel op de wedstrijd door verschillende doelpunten van de Kamper formatie af te keuren. Ook gaf hij Wageningen enkele kregen een strafworp, terwijl voor soortgelijke overtredingen aan de andere kant het voordeel niet naar Wit-Blauw ging. Kennelijk was de arbiter geïmponeerd door de voormalige topkorfballer Erik Wolsink, nu werkzaam als trainer bij Wageningen. Het was opvallend dat Wolsink alles kon maken bij de scheidsrechter, terwijl zijn collega Harm Jan Smit voor een futiliteit vermanend werd toegesproken. Het optreden van de arbiter zorgde voor veel frustratie bij Wit-Blauw. De nederlaag was er echter niet aan te wijten, maar wellicht had Wit-Blauw de schade wat meer kunnen beperken als de scheidsrechter wat beter op dreef zou zijn geweest.

Ondanks de grote nederlaag had Wit-Blauw-trainer Smit complimenten voor zijn ploeg. ?Van tevoren heb ik met de spelers afgesproken dat ik de wil om te winnen wilde zien. Vorige week was dat er in de tweede helft in verdedigend opzicht niet. Nu wel.  Ik heb drie kwartier een goed Wit-Blauw gezien tegen een goede ploeg.  Deze wedstrijd  geeft mij veel vertrouwen voor de tweede helft van de competitie. We hadden een minder dikke nederlaag verdiend. In het laatste kwartier zijn we finaal afgetroefd, omdat ze conditioneel sterker zijn. Maar je speelt wel  tegen een hele sterke tegenstander. Hun ambitie ligt in de hoofdklasse en ze trainen drie keer per week?, aldus Smit, die niet te spreken was over de scheidrechter. ?Hij was bepalend,  al hebben we de wedstrijd daardoor niet verloren.?

Verdedigend liet Wit-Blauw weer teveel steken vallen. ?Dat is een aandachtspunt. In het nieuwe jaar moet het gebeuren. Onze eerste wedstrijd is op 10 januari tegen Hoogkerk. Die moeten we winnen. De komende zeven wedstrijden worden zwaar. Dat is duidelijk. Dit is een heel zware competitie. We hebben een jonge ploeg die fysiek en mentaal ervaring nodig heeft. Handhaven wordt lastig, maar het is zeker niet onmogelijk.?