Afbeelding
Foto: Foto Tennekes

Competitie-indeling volledig over de kop

Sport

ZEIST - De KNVB heeft vrijdag de competitie-indelingen vanaf de eerste klasse bekendgemaakt. De voetbalbond heeft de boel flink door elkaar gegooid.

Teams hebben afgelopen seizoen voor het eerst de mogelijkheid gehad om aan te geven of ze in het seizoen 2022/’23 horizontaal willen over stappen. Dit betekent dat teams konden overstappen van speeldag met behoud van speelniveau. In totaal hebben 53 teams gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

De geboden mogelijkheid om horizontaal over te stappen heeft tot behoorlijk wat verschuivingen geleid. “Het aantal poules op de zaterdag alsook op de zondag wijkt daarom af ten opzichte van afgelopen seizoen. Daarnaast is het door het totaalaantal beschikbare teams, soms ook regionaal, niet meer vanzelfsprekend dat een poule bestaat uit veertien teams. Om te voorkomen dat er situaties ontstonden waarbij verenigingen, met name in de lagere klassen, werden geconfronteerd met verre reisafstanden is in voorkomende gevallen gekozen voor een kleiner aantal teams per poule”, zo laat de KNVB weten. 

Bij de competitie-indeling is naast het sportieve aspect ook gekeken naar de meest optimale geografische indeling voor de verenigingen. “Hierbij streeft de KNVB ernaar om competities op te zetten met meer tegenstanders uit de omgeving, wat resulteert in meer derby’s, minder reisafstanden bij uitwedstrijden en meer toeschouwers bij de wedstrijden. Afhankelijk van het niveau en de verenigingen uitkomende op een bepaald niveau is dat helaas niet altijd mogelijk en kan een indeling voor een team ongunstiger uitvallen”, aldus de KNVB.

De acht Kamper clubs beginnen op 24 september aan de competitie. De drie zaterdagen daarvoor wordt de poulefase in de districtsbeker afgewerkt.


Gerard Meijeringh