DOS Kampen neemt eenvoudig eerste horde op weg naar lijfsbehoud

· leestijd 2 minuten Sport instagram

(door Arjan Knul)

KAMPEN - De voetballers van DOS Kampen hebben in de eerste ronde van de nacompetitie voor handhaving in de eerste klasse een eenvoudige thuisoverwinning van 4-1 geboekt op tweedeklasser SV Nieuwleusen. Na een eerste helft waarin de ploeg te afwachtend was, stelde DOS na rust orde op zaken.

Daarbij aangetekend dat de treffers van DOS wel vielen met de nodige hulp van de Nieuwleuser defensie. Ook kregen de Kampenaren een gemakkelijk door de arbiter gegeven penalty na vermeend hands van een verdediger van Nieuwleusen in het zestienmetergebied.

Nieuwleusen had mede door de passieve houding van DOS in het eerste kwartier de overhand en het meeste balbezit. Echt doelrijpe kansen bleven uit voor de gasten en de openingstreffer viel aan de andere kant van het veld. Robin Mulder maakte in de 17e minuut, na een assist van Alan Bakker, met een geplaatst schot de 1-0. Dit na een snelle counter in de omschakeling.

Bakker was met zijn snelheid en het slim kiezen van de ruimte in de rug van de centrumverdedigers van Nieuwleusen sowieso een constant gevaar en de belangrijkste aanvallende pion voor DOS op deze warme en drukke zaterdagmiddag op Sportpark de Maten. Lang kon DOS niet genieten van deze voorsprong. Vanaf de aftrap zocht Nieuwleusen opnieuw direct de aanval en kon Ruben Brinkman, de controlerende middenvelder van de gasten zo het strafschopgebied van DOS inwandelen en met een lage schuiver de 1-1 achter doelman Dijkstra van DOS schieten.

Aan het spel van de Poelenten was af te lezen dat het vertrouwen ontbrak om Nieuwleusen de wil op te leggen en bij die ploeg fouten af te dwingen in de opbouw. Dat Bakker in de 33e minuut alsnog voor DOS de 2-1 aantekende was te danken aan het weifelende optreden in de defensie van Nieuwleusen op een hoge bal in het centrum. Bakker kon de bal zo in tweede instantie simpel binnenwerken.

Na de spelhervatting was er eerst sprake van een identiek spelbeeld. Nieuwleusen zette aan voor de gelijkmaker en DOS bleef afwachtend, om weinig energie te verspillen. Dit veranderde door het inbrengen van Raymon Beuling voor Van Putten op het middenveld bij DOS. Trainer Johan Pistra gaf daarmee het signaal om met meer druk naar voren op de helft van Nieuwleusen te acteren. Nieuwleusen  hielp DOS al snel met het bereiken van deze doelstelling door opnieuw in de eigen zestien te kort terug te spelen op de eigen doelman.  Beuling , koud 20 seconden in het veld,  profiteerde en kon de 3-1 achter  doelman Hoogenkamp van Nieuwleusen binnen schieten.

De middag zou voor DOS nog mooier worden. Na een hard schot van Bakker tegen de arm van een speler van Nieuwleusen en het nadrukkelijk appelleren aan hands door de Dossers werd door de arbiter naar de stip gewezen. Bakker zelf ging achter de bal staan en verzilverde de penalty. De makkelijk gegeven strafschop en de uiteindelijke 4-1-zege zullen DOS vertrouwen moeten geven om de schroom wat van zich af te gooien. De volgende tegenstander van DOS Kampen is DOS ‘37 uit Vriezenveen dat zaterdag in eigen huis met 2-1 won van IJVV.

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 17 uur geleden
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21