Krappe nederlaag KV DOS

KAMPEN - De selectie van KV DOS Kampen / Veltman heeft het thuis niet kunnen bolwerken tegen LDODK. Twee doelpuntloze periodes aan Kamper zijde zorgden voor een 23-25 nederlaag. De kans om te stunten tegen een kampioenskandidaat was daarmee verkeken.

In Sporthal De Reeve konden korfballiefhebbers genieten van een wedstrijd op hoog niveau. Wel heeft KV DOS punten nodig om te overleven op hoofdklasse-niveau. Tegen LDODK was een stunt mogelijk geweest. Frank Oranje: "We konden in het grootste gedeelte van de wedstrijd meespelen en waren bij vlagen zelfs sterker. Maar kort voor rust en kort na rust kostte het scoren ons te veel moeite. Daar verliezen we de wedstrijd."
Oranje sloeg  daarmee de spijker op zijn kop. KV DOS was zeker niet de mindere ploeg. De Kampenaren speelden scherp en kunnen ook steeds beter omgaan met fysiek sterke tegenstanders. Na twintig minuten stond de thuisploeg op een voorsprong van 10-6. Het scorend vermogen van de Kampenaren liet het toen echter afweten en LDODK kreeg de kans zich te herpakken. Onder aanvoering van de gebroeders Zwart, samen goed voor liefst zestien doelpunten, inclusief acht strafworpen, kwam LDODK langszij: 12-12. Nog voor rust pakte de ploeg uit Terwispel/Kortezwaag een voorsprong: 12-15.

In de tweede helft leek er aanvankelijk slechts een ploeg te spelen. KV DOS werd door de sterke rebound van de Friezen zwaar onder druk gezet. Ondanks strak verdedigen van Andre Beens kon zijn tegenstander Erwin Zwart zijn score naar tien treffers tillen door een onwaarschijnlijk hoog schotpercentage van boven de vijftig. Bij 14-22 leek een afstraffing voor de Kampenaren in de maak.

KV DOS liet echter zien dat het in mentaal opzicht is gegroeid en herpakte zich. Onder leiding van de zussen Yvonne ten Hove en Trudy de Jong werd terug geknokt. Slecht door het maken van overtredingen kon het Kamper duo worden afgestopt. Beide zussen maakten drie velddoelpunten, Ten Hove kreeg daarnaast vier strafworpen mee en De Jong twee. Binnen zeven minuten scoorden de poelenten vier keer: 18-22 en keerde de hoop terug in het kamp van KV DOS. De tijd om LDODK te achterhalen was echter te kort. Het eindsignaal van de goed fluitende scheidsrechter Van der Griend kwam bij 23-25.

Voor Oranje was het opnieuw een wedstrijd om hoop uit te putten. "We hebben in het laatste kwartier laten zien dat we het niveau aankunnen. We creren voldoende kansen. Belangrijk is dat ons schotpercentage omhoog gaat. LDODK heeft minder schotkansen, maar gooit er wel meer ballen in. We spelen een goede wedstrijd, maar uiteindelijk bepaalt je schotpercentage wie er met de punten vandoor gaat."