KV DOS Kampen blijft bovenin meedraaien in overgangsklasse

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen/Veltman hebben zaterdag koploper Drachten/Van der Wiel met 23-20 verslagen. In Sporthal De Reeve was DOS vooral verdedigend de betere. Het won verdiend met 23-20 en blijft meedoen in de top van de overgangsklasse B. DOS begon gehandicapt aan de wedstrijd. De aanvallend ingestelde Yvonne ten Hove was afwezig en haar plaats werd ingenomen door Ciska Flier, die een goede wedstrijd speelde. Het betekende wel dat het scoren in dit vak vooral van René Bruggeman moest komen. Dat lukte, hij scoorde negen keer. In het andere vak raakt het duo Reinier Meijering en Camiel van Keulen steeds beter op elkaar ingespeeld. Beiden wisselen elkaar steeds vaker af in de rebound en de punt van de aanval. Daaromheen zwerven dan de aanvallend ingestelde Linda Treep en Nynke Links. Het maakt het voor iedere tegenstander lastig dit vak te bespelen. Zaterdag was Links belangrijk met drie treffers. Treep viel al vroeg in de tweede helft uit. Invalster Esther Hamberg deed het prima. Haar eerste balcontact betekende gelijk een treffer en haar tweede treffer werd door het thuispubliek met een staande ovatie beloond. In de dying seconds van de schotklok moest ze bijna vanaf de middenlijn aanleggen en die bal verdween feilloos in de mand.Die tweede treffer van Hamberg luidde de beslissende fase in de wedstrijd in. In de eerst helft was DOS wel steeds aan de leiding geweest en leek het bij 8-4 een gaatje te slaan, maar nog voor rust kwam de ongeslagen koploper Drachten terug en leek de wedstrijd met 12-11 nog alle kanten op te kunnen gaan.Na de 13-11 van Hamberg in de zevende minuut liep DOS binnen zeven minuten naar 19-14. Daarmee was het duel beslist, al kwam Drachten in het restant nog wel dichterbij. DOS maakte het zichzelf soms nog onnodig moeilijk. Trainer-coach Remco Jacobs: “We verspelen zo zeven keer een bal door passfouten. Daardoor krijgt Drachten wel de kans om de druk op onze verdediging te vergroten. En daarnaast zijn we in de laatste tien minuten niet slim genoeg. We nemen dan soms te snel de schotkans, terwijl je ook met de schotklok het spel best meer kunt vertragen door het schot uit te stellen.” Toch zal het Jacobs deugd hebben gedaan dat zijn formatie tegen de koploper verdedigend zo goed overeind bleef. Jacobs: “We verdedigen het hele seizoen al goed en ook Drachten kan tegen ons niet boven de twintig treffers komen. We winnen doordat we verdedigend uitstekend hebben gespeeld. Bovendien is het een meerwaarde dat we met twee wisselspelers in de ploeg het hoge niveau toch weten te handhaven.”Door de nederlaag van Drachten gaat Sporting Delta nu alleen aan kop. DOS is gedeeld tweede met twee punten achterstand. Reinier Meijering wordt fel belaagd door een speler van Drachten. Foto: Tennekes