KORFBALLERS DOS BLIJVEN THUIS ONGESLAGEN

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben hun ongeslagen thuisstatus behouden. Het bezoekende KV Heerenveen werd met 17-16 naar huis gestuurd na een moeizame wedstrijd.

“Laten we het maar niet meer hebben over de wedstrijd”, zo sprak André Beens na afloop. De verdediger, die zoals gebruikelijk weer een dikke voldoende haalde bij zijn verdedigende werk, zag zijn team een zeer matige wedstrijd spelen: “Maar we hebben de punten binnen en dat is nu even het enige wat telt.” Het treffende commentaar van Beens kenmerkte de wedstrijd.

Voor de neutrale toeschouwer was de wedstrijd niet echt om aan te zien. Beide teams grossierden in fouten en gemiste kansen. Doorloopballen, vrije ballen, kansen van dichtbij en een strafworp, het aantal missers was niet meer bij te houden.

Wanneer Heerenveen DOS pijn had willen doen, dan had dat zaterdag gekund. Zeker in het tweede deel van de eerste helft was DOS onmachtig in haar aanvalsspel. Zelden zal ook trainer Jan Wiegers zo vaak van de bank gekomen zijn om zijn ploeg aanwijzingen te geven. Tot 6-5 in de 12e minuut ging het gelijk op en stond DOS regelmatig voor. Maar de rest van de eerste helft kreeg DOS nauwelijks kansen en nam Heerenveen het heft in handen. Maar ook de Friezen hadden het vizier niet goed afgesteld. Bij rust stond DOS met 6-9 achter en daarmee deed vooral Heerenveen zichzelf tekort. De voorsprong had veel groter kunnen zijn.

DOS benutte de rust goed, want de scherpte in de afronding was in de tweede helft beter. Bij DOS was duidelijk zichtbaar: als het niet mooi kan, dan maar lelijk. Het spel bleef matig, maar de Kamper ploeg stroopte de mouwen maar weer eens op en knokte voor iedere bal. Omdat Heerenveen de schotzuiverheid in de kleedkamer had achtergelaten, kantelde de wedstrijd in het voordeel van DOS. Na zes minuten hadden Beens van dichtbij, Wesley Doorn van afstand en een geforceerde strafworp van Linda Treep de ploegen weer naast elkaar gebracht. Pas nadat Esther Hamberg met een doorloopbal, Iris van Dijk met een afstandschot en Treep met een schot van dichtbij DOS op 12-9 hadden gezet, scoorde Heerenveen weer een keer. Toen was de wedstrijd al in de eindfase beland en was het geloof in een goede afloop bij de Kampenaren weer helemaal terug.

Matthijs Bastiaan schoot DOS van afstand naar 13-10 en een slim genomen vrije worp werd door Michaël Jongman omgezet in de 14-11. Zes minuten voor tijd scoorde Treep van afstand 15-11, een minuut later gevolgd door een schot onder volle druk van Van Dijk: 16-12.

Met die voorsprong van vier doelpunten ging de wedstrijd de laatste vijf minuten in. Harm Jan Smit, de Kamper coach van Heerenveen, wisselde drie spelers om het tij nog te keren. Dat leverde direct de 16-13 op. Met haar zesde treffer, een schot van afstand in de dying seconds van de schotklok, schoot Treep DOS naar 17-13. Op dat moment was er nog een dikke twee minuten te spelen.

Bij korfbal kan het dan nog alle kanten op. De volgende drie aanvallen van Heerenveen leverden drie treffers op en dus was het nog even billen knijpen voor DOS. Maar toen Beens twintig seconden voor tijd een cruciale verdedigende rebound pakte, was de wedstrijd binnen. DOS pakte een zwaarbevochten overwinning en bleef zo voor de derde keer in sporthal De Reeve ongeslagen.

Doelpunten DOS: Linda Treep 6x, Matthijs Bastiaan en Iris van Dijk 3x, Michaël Jongman 2x, Wesley Doorn, Esther Hamberg en André Beens 1x