Afbeelding
Tennekes

Oudejaarsloop trekt ruim vijfhonderd deelnemers

Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – De hardloopevenementen van Atletiekvereniging Isala ’96 blijven trekken als een magneet. Vijf dagen nadat de Kerstrcross met ruim vierhonderd inschrijvingen een record aantal deelnemers trok, was het donderdag 31 december bij de Papegaaij & Tegelaar Oudejaarsloop dringen bij de start. Ruim vijfhonderd deelnemers gingen sportief het jaar uit met de Oudejaarsloop, die werd gewonnen door André Knol uit Ermelo.

Dit jaar trok de Oudejaarsloop 180 voorinschrijvingen, een record. Donderdag deden ruim vijfhonderd mensen mee aan het evenement in het Kamper stadspark. Voorzitter José Schilderinck van AV Isala '96 liep zelf enkele rondjes en genoot met volle teugen. “Dit is een prachtige editie. Het mooie weer. Er zijn veel deelnemers en er waren veel voorinschrijvingen. En je ziet de mensen genieten. Mensen hebben er lol in. Dat vind ik nou mooi.”

De 34ste editie van de Oudejaarsloop werd gewonnen door de 28-jarige André Knol. Hij liep de halve marathon in een tijd van 1.17.59 uur. Geen parcoursrecord, maar best een snelle tijd. De atleet uit Ermelo deed voor het eerst mee. “Ik vond het hartstikke leuk. Dit is een heel laagdrempelige loop. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen. Dit is een leuke opvulling van de oudejaarsdag en een leuke afsluiting van het jaar. Als je dan ook nog wint, is het helemaal mooi.” Vooraf had Knol geen hoge verwachtingen. “Ik heb een persoonlijk record staan van 1.13 op de halve marathon, maar ik was niet in staat om zoiets neer te zetten. Ik heb de laatste tijd niet optimaal getraind. Daarom kon ik niet voluit gaan. Ik liep op souplesse en het zonnetje scheen. Ik was onderweg echt aan het genieten.”

Knol begon rustig aan de halve marathon, maar al snel pakte hij via een versnelling de kop. Uiteindelijk won hij met overmacht. Kampenaar Henk-Jan Dorgelo van AV Isala ’96 volgde op ruime afstand in een tijd van 1.21.22. Frank Eikenaar van Loopgroep PK eindigde als derde in 1.21.31. Bij de dames heerste Jacqueline Rustidge als vanouds. In haar laatste ronde had ze het zwaar, maar met 1.27.44 zette ze toch een zeer acceptabele tijd neer. Marietje Bolle uit Emmeloord eindigde op grote afstand als tweede. Ze liep 1.40.54. Elke Schinkel uit Kampen pakte de derde plaats (1.44.10).

Het evenement begon ’s morgens met een Kidsrun. Bij de jongens ging de winst naar Mike van Mierlo. De tweede plaats was voor Rowan Lorist. Sil Krediet pakte de derde plaats. Bij de meisjes eiste Emsee Bakker de zege voor zich op. Esmee Vis legde beslag op de tweede plek. De derde plaats ging naar Danae Vahl.

Bij de Oudejaarsloop werd ook bekendgemaakt dat de tweede editie van de Wärtsilä Power Run in 2016 eerder in het jaar wordt gehouden. In 2015 vond het evenement op donderdag 20 augustus plaats. Maar liefst 332 atleten schreven zich in voor de eerste editie en dat was veel meer dan verwacht. De omstandigheden waren echter zwaar. De hoge temperaturen maakten de eerste aflevering van de Power Run een zware missie. Reden voor de organisatie om de datum te verschuiven naar donderdag 2 juni. En wellicht past deze datum ook beter in de hardloopkalender.