Afbeelding
Tennekes

Prachtige beloning voor rasvrijwilliger Ep Kragt

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – In de manege aan de Zwartendijk is woensdagmiddag afscheid genomen van Ep Kragt. De rasvrijwilliger stopte in januari dit jaar als voorzitter van de overkoepelende stichting Hippisch Centrum Kampen (HCK). Hij was maar liefst achttien jaar voorzitter van ponyclub Toi Toi, twaalf jaar van de Landelijke Rijvereniging Kampen (LRK) en zat ook jarenlang in het bestuur van HCK. Alle reden om Kragt in het zonnetje te zetten en dat gebeurde op zeer originele wijze. De binnenbak in de manage aan de Zwartendijk heet voortaan de Ep Kragt Hal.

Een prachtig gebaar. En welgemeend. Zonder Ep Kragt hadden Paardensportvereniging (PSV) Kampen (Toi Toi en LRK) en HCK niet meer bestaan, is de volle overtuiging van veel leden van PSV Kampen. Toen PSV Kampen in zwaar weer zat, besloot Ep Kragt in februari 2014 om nog één keer de kar te trekken als voorzitter van HCK . “Het was een keerpunt. Het was kiezen of delen. Of de sloten ging erop of we zouden met goede mensen doorgaan”, aldus Kragt. “Ik besloot om het te doen. 2014 was een rotjaar. Er was geen geld. Door met z’n allen door te zetten hebben we het vertrouwen teruggewonnen en zijn oude bekenden weer teruggekomen. Als ik zie wat er de afgelopen jaren allemaal gebeurd is. Er is knetterhard gewerkt.” Door te verbinden wist Kragt enorm veel te bereiken en allerlei problemen uit de weg te ruimen.

In januari dit jaar stopte Kragt als voorzitter van HCK. Het bestuur van het stichtingsbestuur wilde iets speciaals doen voor Kragt, die veel heeft betekend voor de paardensport in Kampen. Woensdag mocht Kragt persoonlijk de onthulling voor zijn rekening nemen. Nadat hij een doek weg trok, kwam een naamplaatje tevoorschijn. De binnenbak van de manege heeft nu de naam ‘Ep Kragt Hal’. De hoofdpersoon was even sprakeloos. “Ik moet even bijkomen. Dit komt volkomen onverwachts. Dit is overweldigend. Dit is mooi, maar eigenlijk niet nodig. Ik heb het nooit alleen kunnen doen. Je hebt veel goede mensen om je heen nodig.” Ook legt hij nog even de nadruk op zijn vrouw Wou. “Zonder haar had het niet gekund.”

Mede door de inspanningen van Kragt kon HCK de donkere periode achter zich laten. Het ziet er weer goed uit voor de paardensport in Kampen. Zowel PSV Kampen als HCK heeft weer geld in kas. “Maar er moet nog veel gebeuren”, zegt voorzitter Herman Kwakkel van PSV Kampen. “Eerst moesten we overal brandjes blussen. Dat is nu onder controle. Nu moeten we naar de toekomst kijken.” Het onderhoud van de manege is er jarenlang bij ingeschoten. Er wordt beetje bij beetje gewerkt aan een inhaalslag. “We zijn bezig met het renoveren van de stallen.” Volgens Kwakkel is het asbestvrij maken van de manege een grote wens. “Er zit asbest in het dak en de wanden. De ‘doos’ van manege moet worden vervangen. Dat hopen we binnen tien jaar te realiseren.” En dan is er nog de wens van een buitenbak bij de manege. “Dan kan wel eens vlot realiseerbaar worden. Binnen nu en twee jaar. Dan kunnen we buiten evenementen organiseren en komt er geld binnen. Dat heb je nodig om te investeren.”