Afbeelding

ECLATANTE OVERWINNING KORFBALLERS DOS

Sport

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen hebben op eigen veld verwoestend uitgehaald tegen De Hoeve. De Friese ploeg kreeg een lesje in frivool korfballen en werd met de alleszeggende cijfers 26-15 teruggestuurd naar huis.

De Hoeve speelt als zoveel Friese ploegen fysiek korfbal. De tot zaterdag ongeslagen ex-hoofdklasser is sterk in de persoonlijke duels en gaat voor niemand opzij. DOS had zich daarop voorbereid. Trainer-coach Herman Egberts: “Wanneer je weet dat je fysiek de mindere bent, moet je zorgen dat je uit de duels wegblijft. Een hoge balcirculatie en snelle positiewisselingen zijn dat het recept. Maar dat mijn ploeg dit op deze manier wist uit te voeren en dat ook nog de hele wedstrijd volhield, was voor mij een aangename verrassing. Je kunt wel zeggen hoe je wilt dat ze spelen, maar op deze manier? Het was genieten langs de kant. We speelden gewoon messcherp van begin tot einde.”

DOS voerde de tactische opdrachten van Egberts perfect uit. Met een hoog baltempo aan Kamper zijde kregen de Friezen geen vat op het aanvalsspel van de thuisploeg. De Hoeve kon nauwelijks het duel aangaan en had zo dus weinig aan haar fysieke overwicht. DOS combineerde er lustig op los en creëerde aan de lopende band kansen. Daarnaast was het ook nog eens zuiver in de afwerking. Was het schotpercentage in de afgelopen weken nog ondermaats, zaterdag kwam het in de buurt van de zo gewenste twintig procent.

DOS startte zonder de wegens werk afwezige André Beens. Maar ook zonder de meester-verdediger gaf de thuisploeg weinig ruimte weg. Zijn vervanger Dennis van Putten speelde een prima wedstrijd.

Onder leiding van de zeer trefzekere Matthijs Bastiaan liet DOS in de beginfase al direct zien dat het de punten in eigen huis wenste te houden. Binnen tien minuten stond het met 6-0 voor. De Hoeve schrok wakker en antwoordde met twee snelle treffers, 6-2. Het was niet de opmaat voor een achtervolging, want weer tien minuten later was deze score verdubbeld tot 12-4 en speelde DOS in feite al een gewonnen wedstrijd. Bij rust stond het 14-7.

In de tweede helft nam DOS geen gas terug. Het bleef doorgaan met snel combinatiespel en afmaken van kansen. De Hoeve probeerde met een tactische wissel Bastiaan (foto) nog af te stoppen, maar ook tegenover zijn tweede verdediger bleef de Kamper topschutter zijn doelpunten maken.

Het verschil tussen DOS en De Hoeve bleef steeds meer dan zeven treffers. Het gaf Egberts de kans om een paar jonge talenten te laten ruiken aan het grote werk. Zo mochten Danique van Zaltbommel en Wichard van der Kolk hun debuut maken in het eerste team. Ze deden het beiden keurig. Bij 26-15 floot de goed fluitende scheidsrechter Raymond Landwier voor het laatst.

Doelpunten DOS: Matthijs Bastiaan 8x, Esther Hamberg 5x, Daniël Lewerissa 4x, Iris van Bruggen en Dennis van Putten 3x, Lauren Kok 2x, Wichard van der Kolk 1x