Afbeelding
Foto Tennekes

Van Unen diep geraakt door gedwongen afscheid bij Reflex

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Dick van Unen heeft een zeer teleurstellend seizoen achter de rug. Hij slaagde er niet in om als trainer het eerste damesteam van Reflex in de derde divisie te houden. Maar veel erger vindt hij het dat de technische commissie (TC) niet met hem verder wilde en hij roemloos afscheid moest nemen van zijn geliefde Reflex. “Ik was gewend dat een trainer werd gesteund door de TC. Bij Reflex was het precies andersom.”

Het seizoen is inmiddels voorbij, maar Van Unen zit nog steeds vol emotie. Twee jaar geleden keerde hij terug bij Reflex, de club waarmee hij in de eredivisie speelde en prachtige momenten beleefde. Het hoofdtrainerschap bij de dames van Reflex moest het slotstuk worden van zijn trainersloopbaan, maar het liep anders. “Ik wilde zo graag de cirkel rond maken, maar dat is me niet gegund”, aldus Van Unen.

Van Unen werkte als damestrainer bij verschillende verenigingen. In 2016 nam Reflex contact met hem op. “Ze belden op het juiste moment. Ik wilde weg bij SVM en ik vond het leuk om wat te gaan doen bij Reflex. Ik heb altijd een zwak gehad voor Reflex.”

De Kampenaar nam in het seizoen 2017-2018 met succes het opleidingsteam Reflex 3 onder zijn hoede. Vervolgens werd hem gevraagd een nieuw dames 1 te formeren. “Reflex was gedegradeerd er bleef slechts één speler over. Ze vroegen aan mij om een nieuw team op te bouwen, maar dat was wel een dingetje. Waar haal je de spelers vandaan? Maar dat ging sneller dan gedacht. Ik heb enkele spelers uit Reflex 3 meegenomen en twee spelers van Ruutvoorn uit Genemuiden en drie uit Oldebroek meldden zich aan. Daarnaast heb ik een talent uit Dronten naar Reflex weten te halen.”

Toch wist hij dat zijn ploeg een moeilijk seizoen tegemoet zou gaan. “We hadden zo’n elf speelsters van drie verschillende clubs van een lager niveau. Die moesten ineens de derde divisie in. De speelsters kwamen op alle onderdelen veel tekort. Ik wilde in het eerste jaar vooral investeren in technieken. We kwamen direct in de onderste regionen terecht. Dan komt er spanning en dat gaat een rol spelen. Dan speel je niet meer vrij. Bij jonge speelsters weet je dat het dan moeilijk wordt.” Toch was Van Unen zeker niet ontevreden over de eerste seizoenshelft. “De sfeer was goed en je zag de speelsters groeien.” In de tweede seizoenshelft deden af en toe speelsters uit het tweede mee en dan werden er punten gepakt. De vele nederlagen kwam de sfeer echter niet ten goede.

Op 18 februari wachtte Van Unen een zeer onaangename verrassing. Hij kreeg te horen dat de TC na het lopende seizoen niet met hem verder wilde. “Ik wist niet wat ik hoorde. Een paar teamleden vonden mijn trainingen te technisch. De nieuwe jonge speelsters durfden hier niet tegenin te gaan. Ik was overdonderd. Ik had een hecht team gemaakt en dat keerde zich tegen mij. Enkele dominante speelsters beïnvloedden de rest. De TC, met uitzondering van de voorzitter, had niet voldoende kennis om daar doorheen te prikken. Als trainer moet je de tijd krijgen om wat op te bouwen. Dat je dan na driekwart jaar niet door mag, vind ik onbegrijpelijk.”

In eerste instantie dacht Van Unen eraan om na de boodschap van de TC per direct te stoppen, maar uiteindelijk besloot hij toch het seizoen af te maken. Nu het voorbij is, overheersen frustraties en teleurstelling. “Bij Reflex wordt geen consistent beleid gevoerd. In 2016 speelde Reflex nog in de eerste divisie. De technische commissie doet maar wat. De afgelopen jaren zijn er diverse trainers weggestuurd of hebben de club verlaten. Dat zegt wel wat.” Van Unen weet nog niet of hij in de toekomst nog wat gaat doen in het volleybal. “Dit heeft me diep geraakt. Ik heb hier echt wakker van gelegen. Ik moet dit eerst een plek geven.”

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 13 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 15 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41