Koningsschieten in Zeelst, traditioneel op de kermismaandag tijdens de zomer. Ook bjizonder om te zien!
Koningsschieten in Zeelst, traditioneel op de kermismaandag tijdens de zomer. Ook bjizonder om te zien! Foto: Onze Lieve Vrouwe Gilde.

Nieuwe Koning Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst

Verenigingen

Traditioneel schiet het Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst om de 3 jaar, op de maandag met Zeelst kermis, om de titel Koning van het Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst. En ondanks alle Corona-maatregelen heeft dat dit jaar wederom plaatsgevonden.

VELDHOVEN - Afgelopen maandag 2 augustus was het weer zover en streden een tiental schutters om deze titel.

Winnaar

Na het openingsschot door Burgemeester Marcel Delhez, Kapelaan Jeroen Beekman en Keizer Gerard Heesterbeek startten de 10 schutters hun strijd aangevoerd door de ‘oude’ Koning Toon van den Heuvel. Al na het 20e schot kwam de ‘vogel’ naar beneden. De gelukkige schutter was John van Boekel die de komende 3 jaar het gilde zal vertegenwoordigen als hun nieuwe Koning.

Traditie

Het koningsschieten, oftewel vogelschieten, is een oud gebruik dat voorkomt in grote delen van Europa. In de meeste gevallen gaat het om een jaarlijks terugkerend volksvermaak dat vaak gepaard gaat met een (groot) feest. Omdat dit meestal met de plaatselijke schutterij of schuttersgilde verbonden is, wordt ook wel gesproken van een schuttersfeest.