Afbeelding
Huib Strengers

Henk Palland: “We wilden geen ‘Intratuin’ worden”

· leestijd 2 minuten Zakelijk

KAMPEN – Als Henk Palland (63) in 1978 aan de Venedijk vanuit een woonwagen zijn tuincentrum begint, wordt hij opgeroepen voor militaire dienst. “Was goed en wel bezig, maar zat er aan vast. Het werd een rechtszaak in Den Haag. Na een schorsing adviseerde de rechter mij te trouwen. Dan werd ik kostwinner en kon ik vrijgesteld worden. En zo is het gegaan”.

Het bleek niet het eerste wat aanvankelijk tegen zat. Begin jaren ’80 was de rente op een rekening courant 16 procent. “Daar kon je niet tegen werken”, zegt Palland. Een vaste klant en bekende Kamper kwam hem tegemoet met een forse lening, om het tuincentrum op poten te zetten. Na 44 jaar heeft hij zijn tuincentrum aan een projectontwikkelaar verkocht.

“Aanvankelijk ging ik, net als een broer van mij, naar de landbouwschool in Kampen. Daar moest je een plastic koe melken om te oefenen, maar dat was niets voor mij. Ik had geen ‘boerenbloed’, al kom ik uit een boeren familie. Een broer boven mij heeft een boerderij in Oosterwolde en de jongste, ook geen boerenbloed, is chef bij Blokker in Kampen. Mijn vader begreep dat de Landbouwschool een lijdensweg zou worden. Daarom ging hij praten met directeur Gussekloo van de Kamper plantsoen- en reinigingsdienst en die regelde dat ik naar de Tuinbouwschool in Zwolle kon. Daar leerde ik alle plantennamen in het Latijn”.

Om het geleerde in de praktijk te brengen ging Henk in 1974 werken bij tuincentrum De Koekoek in IJsselmuiden. “Daar moest ik een formulier tekenen wat een concurrentiebeding inhield, dat heb ik niet getekend. In plaats daarvan ben ik in de Noordoostpolder gaan werken. Verdiende het dubbele van in IJsselmuiden”.

Geen Intratuin

“Ik heb nooit een ‘Intratuin’-achtig tuincentrum willen hebben. Er is meer tussen hemel en aarde, dat is ook mijn kracht geweest. Tientallen soorten Hosta planten en Lelies, om maar wat te noemen. Veel planten vermeerderen wij zelf. Op Tweede Paasdag was het vast pandoer dat de ‘Orchideeëndokter’ kwam. Wijlen Henk Woudenberg, ambtenaar bij de gemeente Kampen, had orchideeën kweken als grote hobby. Tientallen klanten kwamen dan met hun orchideeën, omdat die niet goed bloeide, of verpot moest worden. De orchideeën dokter, in dokterskleding, gaf niet alleen uitleg voor een betere bloei, maar vertelde eveneens de officiële naam. Veel bezoekers wisten niet precies wat ze in huis hadden. Ze stonden in de rij”. 

Seye

De aanleg- en onderhoudstak van tuinen is al overgenomen door Jos Orsel, die er de nodige jaren op heeft zitten bij Palland en van wanten weet. In zijn kielzog gaat Seye mee. Misschien wel het meest bekende en bijzondere personeelslid van het tuincentrum, die er al 39 jaar heeft gewerkt.

Het besluit te stoppen geeft Henk Palland niettemin een dubbel gevoel. “Maar het is nu een goede tijd, na 43 jaar, om de zaak te verkopen. Ben nog bij mijn volle verstand en wil nog genieten. Ga met mijn vrouw in Koudum wonen, daar komt ze oorspronkelijk vandaan”. Het vertrek naar Friesland heeft eveneens tot gevolg dat hij stopt met het voorzitterschap van de Gereformeerde Kerk (synodaal) in Kamperveen. “In vier jaar is daar veel verzet, een forse verbouwing is bijna afgerond”. 

Een projectontwikkelaar heeft het tuincentrum van Henk Palland gekocht. Welke wil Palland niet zeggen. Het terrein maakte geen deel uit van Het Onderdijks, laat de gemeente Kampen desgevraagd weten. De bestemming is bedrijfsterrein met de aanduiding tuincentrum. Er van uitgaande dat het ruim 1 hectare grote terrein mogelijk plaats aan woningen gaat bieden, maakt derhalve een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk. Al stopt Palland per 1 januari, de oplevering is pas op 1 juni 2022. Een kortingsactie op de planten, bomen en potterie is op 1 augustus van start gegaan.

(door Huib Strengers)

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 18 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00