
Duurzaam uw huis verwarmen: wat zijn de mogelijkheden?
· leestijd 1 minuut PartnerbijdragesMet de koudere dagen voor de deur is het verwarmen van de woning een noodzakelijk goed. Met de opwarming van de aarde en de hoge gasprijzen in het achterhoofd zijn er steeds meer manieren om de duurzame verwarming van panden te faciliteren. In dit artikel beschrijven we een aantal van deze mogelijkheden.
Zonneboiler
Een van de duurzame manieren voor verwarming is een zonneboiler. Bij een zonneboiler wordt een collector op het dak van een woning geplaatst en daar wordt water doorheen gepompt. Dit water loopt in heel veel kronkels over het dak en krijgt zo de tijd om door de zon te worden opgewarmd. Dit warme water kan vervolgens worden gebruikt voor verwarming en warm water. De nadelen zijn echter dat u afhankelijk bent van de zonuren en dat de investering zich pas relatief laat terugverdient.
Warmtepomp
Als u op zoek bent naar een verwarmingsmethode met een hoog rendement, dan bent u bij een warmtepomp aan het juiste adres. De warmtepomp heeft namelijk een rendement van meer dan 100%. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor is elektriciteit nodig, maar aanzienlijk minder dan elektrische verwarming zonder warmtepomp. Tevens gebruik je hierdoor ofwel een heel stuk minder gas dan zonder warmtepomp, of gebruik je helemaal geen gas meer voor de verwarming van je huis.
Een kachel
Er zijn verschillende manieren waarop een kachel gebruikt kan worden. Dat is afhankelijk van het type kachel dat u heeft. De bekendste is een open haard. Deze oogt erg sfeervol, maar is niet heel effectief. Dat komt omdat veel warmte verloren gaat via de schoorsteen. Als u gebruik wil maken van een kachel kunt u beter gaan voor een speksteenkachel of een tegelkachel. Deze zijn veel beter in staat om de warmte vast te houden en uit te stralen naar de te verwarmen ruimte.
Stadswarmte
Een warmtenet lijkt eigenlijk op een cv-ketel, maar dan op een veel grotere schaal: die van een dorp of een stad. Wanneer het gaat over stadsverwarming dan heeft men het over een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Stadswarmte kan ook dienen als een duurzame vorm van verwarming. Dat valt of staat echter met de bron waaruit de warmte afkomstig is. Warmtenetten worden op dit moment nog vaak met kolen of gas gestookt, maar om echt duurzaam te zijn moet de warmte uit een duurzame bron komen. Echter hangt het gebruik van stadswarmte vooral af van de plek waar je woont, en is dit vaak niet een individuele keuze die je kan maken.