Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hoe ga je om met het rouwproces?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het leven is hartstikke mooi, maar helaas eindigt het voor iedereen. De dood is immers onoverkomelijk. Het is nooit leuk om een dierbare te verliezen, maar helaas krijgt iedereen ermee te maken. Tijdens een uitgebreide, mooie en goedkope begrafenis heb je de mogelijkheid om op een waardige manier afscheid te nemen. Maar ook na de begrafenis zal je nog veel emoties ervaren. Maar hoe kun je dan het beste omgaan met het rouwproces? Uiteraard is dat voor elk mens anders, maar in dit artikel geven we je graag wat nuttige tips. 

Deel je emoties vooral met anderen

Niet iedereen leert in zijn omgeving om met emoties om te gaan. Misschien heb je vroeger bijvoorbeeld geleerd dat je bepaalde emoties beter voor je kunt houden. Tijdens het rouwproces krijg je te maken met veel emoties en je zal merken dat het fijn is om bepaalde emoties met vrienden of familieleden te delen. Wees niet bezwaard en bel gewoon iemand op. De meeste mensen willen ongetwijfeld graag naar je luisteren. Dit geldt zeker voor echte vrienden en je favoriete familieleden.

Ruimte aan je emoties geven 

Tijdens het rouwproces is het lastig om je kwetsbaar op te stellen. Je zal waarschijnlijk verschillende emoties ervaren. Denk aan woede, verdriet, schuldgevoel, depressieve gevoelens en nog veel meer. Misschien probeer je de emoties op te kroppen. Dat is echter niet verstandig, want dan wordt het later alleen maar erger. Het is belangrijk om alle emoties te ervaren. Het zal waarschijnlijk pijn doen, maar uiteindelijk zal het je helpen om de situatie te accepteren. Het is overigens ook niet erg om te huilen. Daar hoef je je zeker niet voor te schamen wanneer je een dierbare hebt verloren. 

Pak je rust en zorg voor structuur 

In de rouwperiode krijg je niet alleen te maken met verschillende emoties, maar soms ook met fysieke klachten. Je slaapt bijvoorbeeld minder goed of je krijgt last van stress, onzekerheid en andere vervelende emoties. Bij fysieke klachten door het rouwproces is het belangrijk om je rust te pakken. Neem bijvoorbeeld een paar dagen in de week vrij. Daarnaast is het ook belangrijk om de dagelijkse structuur te behouden. Slaap op regelmatige tijden en probeer dagelijks wel de normale activiteiten te verrichten. Uiteindelijk is dat de beste manier om met rouw om te gaan. 

Zorg voor afleiding

Deze tip contrasteert wellicht met de eerste tip uit dit artikel. We gaven namelijk aan dat je emoties de vrije loop moet laten. Dat is weliswaar het geval, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om afleiding te zoeken. Je hoeft niet de hele dag te zwelgen in je eigen emoties. Ga bijvoorbeeld lekker wandelen, sporten met vrienden of lees een van je favoriete boeken. De activiteit maakt eigenlijk niet uit, zolang het voor jou werkt.