Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Professioneler overkomen? Zo doe je dat!

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

In de hedendaagse competitieve wereld is het belangrijker dan ooit om professioneel over te komen. Dit geldt zowel voor het bedrijfsleven als in sociale settings. Mensen die professioneel overkomen halen over het algemeen het meeste succes. Ze stralen uit dat ze weten waar ze het over hebben en dat is meestal waar anderen naar op zoek zijn. Professioneel overkomen gaat verder dan alleen de juiste kennis bezitten. Je uiterlijk en uitstraling zijn ook erg belangrijk. Het goede nieuws? Met een paar eenvoudige stappen kun je al een veel professionelere indruk maken. In dit artikel delen we enkele praktische tips om je hierbij te helpen.

Zorg voor goed schrijfgerei

Geloof het of niet, de instrumenten die je gebruikt om te schrijven kunnen een grote impact hebben op hoe professioneel je overkomt. Niets schreeuwt “ik ben serieus over mijn werk” meer dan het gebruik van hoogwaardig schrijfgerei. Denk bijvoorbeeld aan een luxe pen zoals een park jotter pen, die niet alleen uitstekende schrijfprestaties levert, maar ook een subtiele hint geeft van verfijning en aandacht voor detail.

Wanneer je een belangrijke vergadering hebt, een contract ondertekent of zelfs gewoon aantekeningen maakt, zal het gebruik van een luxe pen je zeker helpen een professionelere indruk te maken. Goed schrijfgerei is dus geen overbodige luxe; het is een investering in je professionele uitstraling.

Let op je kleding

Je kleding is vaak het eerste wat mensen aan je opmerken, en het heeft een grote invloed op de eerste indruk die je maakt. Een goed verzorgd uiterlijk weerspiegelt aandacht voor detail en respect voor jezelf en de mensen om je heen. Investeer in kwaliteitskleding die past bij de gelegenheid en voel je er comfortabel in.

Maar let op: te formeel gekleed gaan kan je ontoegankelijk maken, terwijl te casual kleding kan suggereren dat je de situatie niet serieus neemt. Het is dus de kunst om de juiste balans te vinden. Als algemene regel geldt dat het beter is om iets te formeel dan te casual te zijn, maar pas je kleding altijd aan de specifieke situatie aan.

Straal zelfverzekerdheid uit

Tot slot dien je ook zelfverzekerdheid uit te stralen. Zelfverzekerdheid is misschien wel het belangrijkste aspect als het gaat om professioneel overkomen. Zelfs als je de mooiste kleding draagt en de meest luxe pen gebruikt, zal een gebrek aan zelfvertrouwen je professionele uitstraling ondermijnen. Zorg dus dat je goed voorbereid bent op vergaderingen, presentaties en andere professionele situaties. Oefen van tevoren, bereid je materiaal goed voor en ken je publiek. Hiermee laat je zien dat je zeker bent van je zaak en dat je weet waar je het over hebt. Zo kom je niet alleen professioneler over, maar zeker ook geloofwaardiger. Dit zal de kans op succes aanzienlijk vergroten.  Zelfverzekerdheid betekent echter niet dat je arrogant of overdreven zelfverzekerd moet zijn; het gaat erom dat je comfortabel bent met wie je bent en wat je te bieden hebt. Heb je hier nog wat moeite mee? Werk er dan in stappen aan. En tot die tijd werkt doen alsof ook net zo goed als daadwerkelijk zelfverzekerd zijn. 

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39