Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kosten zakelijke lening

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Als je overweegt een zakelijke lening af te sluiten dan is het belangrijk om te begrijpen welke kosten bij de zakelijke lening komen kijken. Deze kosten zijn over het algemeen onder te verdelen in drie categorieën: aflossing, beheerskosten en rente. Laat me je door elk van deze kostenposten heen leiden. 

Aflossingsverplichtingen

Bij een zakelijke lening betaal je vanzelfsprekend het geleende bedrag terug. Dit doe je meestal in maandelijkse termijnen. De hoogte van je maandelijkse aflossing hangt af van het bedrag dat je leent en de afgesproken looptijd van de lening. Soms biedt de leningsovereenkomst je de mogelijkheid om extra of eerder af te lossen. Check wel altijd even of je hierdoor geen boeterente verschuldigd bent, volgens de voorwaarden van je geldverstrekker. 

Beheerskosten en provisie

Wat betekent dit voor jou? Bij het afsluiten van een zakelijke lening moet je ook rekening houden met beheerskosten, inclusief provisie. Dit zijn kosten die jouw geldverstrekker maakt om de lening mogelijk te maken. Denk hierbij aan administratiekosten en kosten voor het beoordelen van jouw leningsaanvraag. Daarnaast zijn er provisiekosten, die eenmalig aan een bemiddelaar of adviseur worden betaald. 

Rente

Hoe wordt de rente berekend? Bij het lenen van geld hoort rente. De rente op jouw zakelijke lening bestaat uit verschillende onderdelen: 

  • Basisrente: dit is de rente die de geldverstrekker zelf betaalt om het geld voor jou beschikbaar te stellen. Deze rente is meestal voor iedereen hetzelfde en varieert afhankelijk van het moment van lenen.
  • Marge: dit is een extra rente die bovenop de basisrente komt, als winst voor de geldverstrekker.
  • Operationele kosten: deze kosten van de zakelijke lening zijn gerelateerd aan het personeel en de kantoorfaciliteiten van de geldverstrekker en kunnen per verstrekker verschillen.
  • Kapitaalkosten: geldverstrekkers moeten een financiële buffer aanhouden wat kosten met zich meebrengt die in de rente verwerkt worden.
  • Risicokosten: de rente hangt ook af van het risico dat de geldverstrekker loopt, gebaseerd op de financiële situatie van jouw bedrijf en andere factoren.

Jouw zakelijke lening afsluiten

Hoe ga je te werk? Met extra kapitaal kun je jouw bedrijf verder ontwikkelen. Bij het afsluiten van een zakelijke lening is het belangrijk om niet alleen naar de rente te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Onze experts staan klaar om je te ondersteunen bij het vinden van de lening die het beste bij jouw situatie past. Een offerte aanvragen is zo gedaan, en wij nemen daarna direct contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.