Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Het einde van 2023 is in zicht: tijd voor een verzekeringscheck

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De laatste maanden van het jaar zijn alweer aangebroken. Traditioneel de tijd van de feestdagen, gezellige etentjes met familie en vrienden, en van cadeautjes. Bij steeds meer mensen is er de afgelopen jaren ook een nieuwe gewoonte ontstaan, zo voor de jaarwisseling. Waar het om gaat? Het checken van hun verzekeringen. Zijn wel alle benodigde verzekeringen afgesloten, en is er niets onder- of oververzekerd? Hieronder lees je meer over vijf verschillende verzekeringen die je ieder jaar onder de loep zou kunnen nemen en waar de jaarafsluiting het uitgelezen moment voor is. 

Zorgverzekeringen vergelijken 

De zorgverzekering is eigenlijk de voornaamste reden om het uitpluizen van verzekeringen aan het einde van het jaar te plannen. Uiterlijk half november moeten zorgverzekeraars namelijk hun premies en voorwaarden bekendmaken voor het volgende jaar. Is je gezondheidssituatie veranderd afgelopen jaar, en heeft dit ook gevolgen voor je zorgvraag komend jaar? Of weet je al dat je bepaalde zorg nodig gaat hebben, vanwege bijvoorbeeld een operatie of zwangerschap? Kijk dan goed welke (aanvullende) pakketten bij je zorgbehoefte passen. En vergelijk vervolgens de premies om te voorkomen dat je onnodig veel betaalt aan premie.  

Overlijdensrisicoverzekeringen (ORV) vergelijken 

Verandert je woon- of gezinssituatie? Dan kan dat consequenties hebben voor andere verzekeringen, zoals de overlijdensrisicoverzekering. De ORV (waarmee je financiële gevolgen van voortijdig overlijden dekt) is wettelijk geen verplichte verzekering, maar in bepaalde situaties wel echt een aanrader. Denk aan samenwonen, of de komst van een kleine. Met de ORV hoef je niet bang te zijn dat je partner in financiële problemen komt, mocht je onverwachts voortijdig tijdens de afgesproken looptijd, komen te overlijden. Je begunstigen ontvangen dan eenmalig het afgesproken verzekerde bedrag. 

Autoverzekeringen vergelijken 

Verwacht je komend jaar minder in de auto te hoeven zitten, omdat je meer thuis kunt werken of dichterbij huis bent gaan werken? Of verwacht je juist meer kilometers te moeten gaan rijden? Dan kan dat gevolgen hebben voor de premie van je autoverzekering. Daarnaast kun je overwegen bij een oudere auto te kiezen voor een minder uitgebreide dekking. Denk bij een auto van ongeveer zes jaar oud aan WA+ (WA beperkt casco) in plaats van allrisk.  

Woonverzekeringen vergelijken 

Ben je verhuisd afgelopen jaar, of heb je ingrijpende veranderingen aangebracht aan je woning? Dan kan dat gevolgen hebben voor je woonverzekeringen. Heb je een woning gekocht, dan kan je hypotheekverstrekker je verplicht hebben een opstalverzekering af te sluiten. Was er geen sprake van een verplichting, dan is het alsnog echt wel aanbevolen. Heb je een nieuwe keuken of badkamer laten plaatsen, of zonnepanelen? Check dan of dit gevolgen heeft voor je opstalverzekering. Heb je een geheel nieuw interieur? Check dan of je inboedelverzekering de waarde hiervan nog wel dekt.  

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken 

Vaak scharen verzekeraars de aansprakelijkheidsverzekering onder de woonverzekeringen. Maar omdat het eigenlijk niet direct met je woning te maken heeft, is het goed deze alsnog toe te lichten. Een aansprakelijkheidsverzekering verzekert schade die jij of je huisgenoten (ook huisdieren) per ongeluk toebrengen aan anderen. Zowel letselschade als materiële schade is gedekt. Was er afgelopen jaar sprake van gezinsuitbreiding of heb je een hond genomen? Dan is deze verzekering nog sterker aangeraden. 

 Je kunt tegenwoordig haast alles wel verzekeren. Vaak is dat eigenlijk niet nodig, maar bovenstaande verzekeringen zijn allemaal verplicht of tenminste aanbevolen. Door ze een keer per jaar door te lopen, weet je dat je goed verzekerd het nieuwe jaar in gaat!