Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wat staat er op het kerstmenu in 2023?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Dit jaar letten veel Nederlandse gezinnen op hun uitgaven vanwege de stijgende prijzen, wat ze merken tijdens het boodschappen doen. Niet alleen gaan we op zoek naar goedkopere kerstbomen en decoraties van vlaggenclub.nl, ook in de supermarkt letten we op de centen. Maar een kerst met een kleiner budget betekent niet dat het minder gezellig is. Het is eigenlijk juist een kans om slimme keuzes te maken en te genieten van lekkere gerechten zonder veel geld uit te geven. Misschien kies je voor wat goedkopere soorten vlees of vis, of zet je voordelige ingrediënten in de spotlight. Slim inkopen is hierbij de sleutel. Maar wat staat er op het kerstmenu?

Nostalgische toetjes

Kerst gaat niet alleen over cadeaus en de kerstboom, maar ook over de heerlijke toetjes die ons aan vroeger doen denken. Nostalgische desserts zijn nu heel populair, zowel in de restaurants als volgens Google Trends. Klassiekers zoals baba au rhum, baked alaska, rijstpudding en Crêpes Suzette zijn weer helemaal in. Deze traditionele toetjes geven een warm en nostalgisch gevoel en zijn de perfecte afsluiter van het kerstdiner.

Kaviaar

Wist je dat kaviaar en andere soorten viseitjes dit jaar echt populair zijn? Luxe kaviaar, zalmeitjes en zelfs vegan kaviaar gemaakt van zeewier worden steeds vaker geserveerd tijdens kerstdiners. Kaviaar staat bekend als een luxe product, maar het hoeft niet altijd heel duur te zijn. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al voor een luxe gevoel zorgen, zelfs als je een kerst viert met een beperkt budget.

Espresso Martini

Espresso Martini is een bekende koffiecocktail. Maar dit jaar wordt het gewoon geserveerd voor het kerstdessert. Denk aan Espresso Martini-tiramisu of trifle. Er zijn veel manieren om deze populaire cocktail in lekkere toetjes te gebruiken. De mix van koffie, wodka en koffielikeur geeft desserts een chique smaak, wat helemaal past bij de gezellige kerstsfeer.

Hot honey

Een nieuwe smaaktrend deze kerst is hot honey, een pittige variant van honing die je eten een leuke en spannende draai geeft. In Nederland wordt hot honey steeds meer gebruikt om gerechten zoals ham, kalkoen en geroosterde wortels extra smaak te geven. Deze mix van zoet en pittig maakt je kerstdiner extra bijzonder en smaakvol.

Crompouce

Dit jaar is er in Nederland een leuke trend opgekomen: de crompouce. Het is een combinatie van een croissant en een tompouce, twee populaire lekkernijen. Opeens is iedereen er gek op en bakkerijen kunnen de vraag nauwelijks aan. Deze nieuwe favoriet zou zomaar eens een vaste plek kunnen krijgen in de kersttraditie. Er zijn dus genoeg nieuwe gerechten en drankjes om uit te proberen dit jaar. Wat staat bij jullie op het menu?