De bestuursleden Henry van Ginkel, Dick van der Meulen en Wim Snoeijer. Aart Boer ontbreek door omstandigheden.
De bestuursleden Henry van Ginkel, Dick van der Meulen en Wim Snoeijer. Aart Boer ontbreek door omstandigheden. Foto Tennekes

Jubilerende Stichting Supporters van IJVV wil meer met de tijd meegaan

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - Stichting Supporters van IJVV bereikte afgelopen vrijdag een mijlpaal. Op vrijdag 25 juni 1971 werd deze supportersvereniging van IJVV opgericht. Door de coronacrisis blijft een feestje dit jaar achterwege. Een gesprek met voorzitter Henry van Ginkel van Stichting Supporters van IJVV.

Normaliter is een 50-jarig jubileum reden voor een feestje, maar door de corona is alles anders. “Of we wat hebben opgetuigd? Weinig. De coronacrisis duurt al anderhalf jaar. Natuurlijk waren er wel ideeën, zoals een feestavond, maar dit jaar wordt er niets georganiseerd. Je kunt niets ondernemen en we moeten ook rekening houden met het 75-jarig jubileum van IJVV, maar wat in het vat zit verzuurt niet”, aldus Van Ginkel.

Stichting Supporters van IJVV werd in 1971 opgericht. Dick Riezebos was de eerste voorzitter. In 1976 nam Klaas Roeland de voorzittershamer over. Hij bleef voorzitter tot in 1997. “In de zeventiger jaren was er veel behoefte aan een supportersvereniging. In de jaren voor 1971 waren ze al bezig, maar in 1971 kreeg de oprichting echt gestalte”, zegt Van Ginkel.

In de beginjaren was de vereniging zeer actief met de organisatie van diverse activiteiten en dat bleef jarenlang het geval. In 1987 nam IJVV een zittribune in gebruik. Deze tribune is nauw verbonden met de Club van 100 van IJVV. Deze club werd opgericht om de tribune te kunnen realiseren. De Club van 100 is gelinkt aan de supportersvereniging. “Maar de financiën zijn wel gescheiden. Dat is altijd zo geweest.”

Stichting Supporters van IJVV heeft altijd een belangrijke functie bekleed binnen IJVV, maar de tropenjaren lijken voorbij. “Vanaf 2010 is het langzaam minder gegaan. De supportersvereniging is teveel in het oude blijven hangen. Als je een bloeiende vereniging wilt blijven, moet je met de tijd meegaan en met nieuwe dingen komen. Anders krijg je geen nieuwe aanwas. Je moet op zoek naar iets anders. Daar zijn we anderhalf jaar geleden wel mee begonnen, maar toen kwam de corona. Maar dit willen we wel weer oppakken”, aldus Van Ginkel.

Hij is al vanaf 1996 actief als bestuurslid bij de supportersvereniging van IJVV. Toen begon hij als secretaris. In 2006 trad hij aan als voorzitter. “Of dat een moeilijke taak is?” Van Ginkel lacht. “Dat valt wel mee. Als je een hechte club bent, weet je wat je aan elkaar hebt en kun je van elkaar aan. Als er morgen iets georganiseerd moet worden, staan we er met z’n allen.”

Toch slaagt Stichting Supporters van IJVV er maar moeilijk in om nieuwe bestuursleden te vinden. “We hebben nu vier man in het bestuur. Het mooiste zou zijn als er minimaal drie bestuursleden bijkomen. Eigenlijk zou er verjonging moeten komen. Mensen willen genoeg doen, maar ze willen niet gebonden zijn.”

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 17 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00