Jasper Fix stapt van het veld. Hij krijgt een hand van Arjan Wiegers.
Jasper Fix stapt van het veld. Hij krijgt een hand van Arjan Wiegers. Foto Tennekes

Jasper Fix: ‘Ik wil genieten van andere dingen dan voetbal’

· leestijd 3 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - Jasper Fix heeft donderdagavond afscheid genomen als keeper. Dat gebeurde in het oefenduel van IJVV tegen DOS Kampen. “Het is mooi zo. Ik heb enorm genoten.”

Een oefenwedstrijd begin juli, het kan allemaal in coronatijd. Normaal gesproken zouden de spelers genieten van een welverdiende zomerstop, maar na een bewogen coronaseizoen willen voetballers graag nog wat duels meepikken om wedstrijdritme op te doen. Donderdag 1 juli 20.00 uur staat de derby tussen IJVV en DOS Kampen op het programma. Ook voetballiefhebbers zijn veel te lang verstoken gebleven van wedstrijden. Dat blijkt donderdag. Ruim driehonderd toeschouwers staan rond het veld. “Hartstikke mooi dat dit weer kan”, zegt een supporter. 

Afscheid Jasper Fix

De wedstrijd staat in het teken van Jasper Fix. Hij neemt afscheid. Tot de D-pupillen speelde hij bij IJVV. Daarna vertrok hij naar het toenmalige FC Zwolle. Na de B-junioren keerde hij terug bij IJVV. Na een jaar maakte hij de overstap naar Go-Ahead Kampen, omdat hij daar met het A1-team in de derde divisie kon spelen. 

Hij groeide door, debuteerde in de hoofdmacht en werd in het seizoen 2012-2013 eerste keeper bij Go-Ahead. In 2015 keerde hij terug bij IJVV. Hij verdedigde vervolgens zes seizoenen het doel in de hoofdmacht van IJVV. 

Maar aan alles komt een einde. Op 15 oktober 2011 maakte hij zijn debuut bij Go-Ahead Kampen in de derby tegen DOS. Donderdag sluit hij af tegen dezelfde tegenstander. Na 30 minuten zit zijn loopbaan erop als Julian van de Wetering hem aflost. 

IJVV niet slagvaardig

IJVV kijkt dan tegen een 0-2 achterstand aan. De ploeg speelt zeer aanvallend, maar benut de kansen niet en geeft de doelpunten veel te gemakkelijk weg. Dan wordt het lastig om wedstrijden te winnen, zo blijkt tegen DOS. 

In de 11e minuut gaat Jorian Wellenberg in de fout met een foutieve terugspeelbal. Mitchell Hooisma profiteert. In de 24ste minuut slaat DOS weer toe. Dit keer staat IJVV met veel te veel mensen voor de bal. Via een messcherpe counter wordt Hooisma in staat gesteld om 0-2 te scoren. In de 37ste minuut doet IJVV wat terug. Na een vrije bal van Gerjon van den Berg tikt Martijn de Kleine de 1-2 binnen. In de 71ste minuut zet Matthijs de Blok de marge weer op twee via een fraaie uithaal. Vier minuten later maakt Gerjon van den Berg 2-3 uit een strafschop. Daar blijft het bij.

Niet emotioneel 

Even later vinden we Jasper Fix. Hij wordt door zijn ploeggenoten in het zonnetje gezet. “Waarom ik al in de 30ste minuut naar de kant ging? De trainer wilde iedereen laten spelen en vroeg wat ik wilde. Ik wilde graag beginnen, zodat ik van tevoren lekker een warming-up kon doen. Nee, ik was niet emotioneel toen ik van het veld stapte, maar het is natuurlijk wel hartstikke jammer. Fysiek en mentaal had ik nog prima door kunnen gaan. Maar ik kan het niet meer combineren met mijn werk en thuis. Bij elkaar opgeteld is het dan ook goed dat ik stop.” 

Fix is blij met de manier waarop hij afscheid heeft kunnen nemen. Het is heel mooi hoe IJVV dit heeft opgepakt. Ik heb het zo mooi af kunnen sluiten. Ik debuteerde bij Go-Ahead tegen DOS. We wonnen met 6-1. En ik heb het nu ook afgesloten tegen DOS. 

Keeperstrainer 

Fix gaat door als keeperstrainer bij IJVV. “Hoe mooi is het dat ik zo wel betrokken blijf bij de groep en op het veld blijf staan met de jongens op dinsdag- en donderdagavond? “Het is mooi dat IJVV mij deze kans heeft geboden. Ik wil serieus verder als keeperstrainer. Op termijn ga ik een cursus volgen, als ik tijd heb”, lacht Fix.

Fix werd in de 30ste minuut afgelost door Julian van de Wetering. “Of hij mijn opvolger wordt? De club heeft wel het vertrouwen in hem uitgesproken. Hij heeft lang achter mij gezeten en echt gewacht op dit moment. Hij moet straks vol aan de bak met mij als keeperstrainer”, zegt Fix met een smile op z’n gezicht.”

Geen spijt

Fix kijkt tevreden terug op zijn loopbaan. “Nee, ik heb nergens spijt van. Bij IJVV kreeg ik de kans om weer op te bloeien. Wellicht had er meer ingezeten, maar het is goed zo. Ik ga nu af en toe mijn partijtjes spelen in het zevende van IJVV en op zaterdag genieten van m’n gezin. Als je in het eerste speelt, ben je op zaterdag de hele dag kwijt. Nu wil ik genieten van andere dingen.”

“Hoe mooi is het dat ik zo wel betrokken blijf bij de groep en op het veld blijf staan met de jongens?”

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 12 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 14 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41