Afbeelding
foto aangeleverd

Platenbeurs in ‘t Ukien

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – In ’t Ukien aan de Korteweg 4 wordt zaterdag 11 september voor het vijfde jaar op rij een platenbeurs gehouden. Wat begon als een eenmalig experiment is inmiddels uitgegroeid tot een begrip bij platenliefhebbers.

“Ondanks dat het aantal bezoekers ieder jaar stijgt, moet je hier niet teveel willen groeien”, aldus organisator Dick van der Wal. “De gezelligheid en een goed aanbod staan op de eerste plaats, commercie staat bij mij op de laatste plaats. Door medewerking van ‘t Ukien houden we ook de kosten laag voor de verkopers. Als de verkopers ‘s ochtends hun koopwaar hebben uitgestald, krijgen ze even een kop koffie of thee aangeboden. En als iemand rugpatient is, dan krijgt ie een comfortabele stoel met wat meer bewegingsruimte rondom zijn kraam.”

Goede sfeer

Waar platenbeurzen bedoeld zijn voor de handel, gaat het in Kampen grotendeels om de gezellige sfeer, de (live-)muziek en de spontane ontmoetingen met andere muziekliefhebbers. De tarieven voor de standhouders worden bewust laag gehouden en de toegang voor bezoekers is gratis. Dick van der Wal: “Je ziet hier niet alleen mannen van 40+ rondlopen, op zoek naar speciale titels of collector items, maar ook veel vrouwelijke bezoekers die komen snuffelen in de vele bakken met platen. Of gezellig aan de bar zitten, genietend van een hapje en een drankje. Ook veel jongeren, die luisteren nu heel anders naar muziek. Door de makkelijke toegang tot digitale muziekdiensten als Spotify, wordt er nu dwars door decennia en generaties naar muziek geluisterd. Je ziet nu dus zomaar jongeren van 16 jaar platen van Fleetwood Mac of The Cure kopen. Voor alle muziekliefhebbers is het dus zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de platenbeurs.”

De platenbeurs is geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.