Afbeelding
Foto: Bas Overbeek

De Hersenstichting zet zich in voor gezonde hersenen voor iedereen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Veel mensen maken al gebruik van de app Ommetje. Wandelen houdt je hersenen gezond. De app Ommetje is gratis te downloaden en motiveert je om dagelijks een ommetje te lopen, meldt de Hersenstichting. 

“Samen met vrienden, familie of collega’s is het mogelijk om een eigen wandelcompetitie te starten. Een andere mogelijkheid is om de uitdaging aan te gaan tegen de rest van Nederland. De app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij deelt regelmatig een hersenfeitje.”

SlaapChallenge

Naast het ommetje is het voor ouders met pubers mogelijk om mee te doen met een SlaapChallenge. “Pubers slapen vaak slecht en te kort”, volgens de Hersenstichting. “De oorzaken zijn stress, laat slapen door huiswerk, schermgebruik en gebrek aan regels. Ook zorgen de veranderingen in puberhersenen voor een verschuiving van het slaapritme. En dat terwijl slaap heel erg belangrijk is voor je hersenen. Het is mogelijk om samen te werken aan een betere nachtrust met de SlaapChallenge van de Hersenstichting.”

Beroerte

De Hersenstichting zet inmiddels dertig jaar alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. “En dat is hard nodig, want maar liefst één op de vier mensen heeft een hersenaandoening. Van dementie, Parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden.”

Collecteren
Er is geld nodig om hersenaandoeningen te behandelen en in de toekomst voorkomen, stelt de stichting. “Geld inzamelen kan in de eerste week van februari door een uurtje in eigen buurtje te collecteren. Aanmelden als collectevrijwilliger kan tijdens kantooruren per telefoon (070) 360 48 16 of per e-mail met naam, telefoonnummer en adresgegevens naar collecte@hersenstichting.nl.”

Meer informatie, ook over het Ommetje en de SlaapChallenge, is te vinden op www.hersenstichting.nl.