Afbeelding
© Wil Bijker

‘Tussen Wal en Water’ te zien bij IJsselbiënnale 2021

· leestijd 1 minuut Algemeen

De installatie ‘Tussen Wal en Water’van Wil Bijker bestaat uit zeven fotopanelen drijvend in een natuurvijver en is gebaseerd op het thema van de IJsselbiënnale: tij, tijd en tijdelijkheid.

Tij staat voor de zich herhalende golfbeweging in de tijd en het keren van ontwikkelingen. Een van de ontwikkelingen die gekeerd moeten worden is het achterlaten van afval in de natuur. Op twee fotopanelen heeft Wil dieren afgebeeld die slachtoffer zijn geworden van zwerfafval. Hiermee wil ze stimuleren dat afval in een vuilnisbak terecht komt.

Tijd staat voor de lange lijnen in de geschiedenis en de verschillende snelheden waarmee ons landschap verandert. Het rivierenlandschap van de IJsselvallei is door de eeuwen heen altijd aan veranderingen onderhevig geweest. De rivierloop zelf veranderde, maar ook het landschap er omheen. En nog steeds zijn de IJssel en het landschap er omheen aan verandering onderhevig. De zwerfstenen in de IJsselvallei zijn, door de lange reizen die ze hebben afgelegd, door de eeuwen heen eveneens veranderd. Door inwerking  van allerlei elementen zijn ze vaak van vorm en soms van kleur veranderd. De stenen zijn naar Nederland gekomen vanuit het zuiden door de rivieren. En vanuit het noorden met het landijs uit Scandinavië. Wil is geboeid door deze eeuwenoude stenen. Op vijf van de fotopanelen staan dichtbij opnames van zwerfstenen. De stenen hebben, als je ze wat beter bekijkt, een mooie uitstraling. Er is van alles in te ontdekken. Dat kan een gezicht zijn, een mooie lijnvorming en wat je er maar in wilt zien.

Tijdelijkheid staat voor verandering. De fotopanelen drijven in het water van een natuurlijke vijver. Het water spoelt er regelmatig overheen. Ook waterplanten hechten zich aan de panelen en laten hun sporen achter. Kikkers en insecten landen erop. Door dit alles veranderen de panelen in de periode dat de IJsselbiënnale duurt.

De foto-installatie van Wil Bijker is nog te bekijken tot en met 19 september. Locatie: vijver op terrein van fam. Beckers, Kletterstraat 16, Olst. Gelegen aan de hoofdroute van de IJsselbiënnale op een steenworp afstand van landgoed de Haere.Meer info installatie: www.wilbijker.nl. Meer info IJsselbiënnale: www.ijsselbiennale.nl