Afbeelding
Unsplash.

Werkstraf geëist voor ongeval Flevoweg met dodelijk slachtoffer

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Op de kruising van de Flevoweg met de Korteweg in Kampen knalde in februari 2019 een brommobiel op een fietser. Weken later bleek de bejaarde fietser bezweken aan de gevolgen van de klap. De bestuurder van de brommobiel hoorde dinsdag een werkstraf tegen zich eisen.

“Ik lig er nog wakker van”, zei de 69-jarige bestuurder Jan K. dinsdag tegen de rechters over dat moment op 6 februari 2019. Het is in de ochtend als hij met zijn brommobiel op de Flevoweg de kruising met de Korteweg oprijdt. Het is druk en K. weet dat hij er goed moet opletten. Daarom reed hij rustig, zo zei hij de rechters. Met een gangetje van 30 kilometer per uur steekt hij over. Hij ziet dat er geen fietsers aankomen en geeft gas. En juist op dat moment verschijnt daar een fietser. “Ik heb direct op de rem getrapt en die man komt tegen de auto aan. Ik zie dat achterwiel omhoog komen en hij valt recht over de fiets.” De schrik zat er bij hem goed in. Hij ziet dat de man telkens overeind probeert te komen. Als de ambulance arriveert vertelt een broeder hem dat het slachtoffer mogelijk later die dag al wel naar huis zou mogen.

Maar de verwondingen blijken ernstiger. Op 18 maart bezwijkt de fietser aan zijn verwondingen. Naast zijn heupen had de man een nekwervel gebroken. K. had in die dagen contact met een familielid van het slachtoffer die hem op de hoogte hield. Het was wachten op een plek om te revalideren en de artsen hadden de man goed kunnen helpen, wist K. “En zo ineens krijg ik te horen dat hij was overleden.” Het is een oude zaak, begon de officier van justitie haar verhaal. Extra triest was juist dat de vrouw van het slachtoffer de zaak niet kon bijwonen: zij is inmiddels ook overleden. Meneer had absoluut geen opzet om het ongeval te veroorzaken, benadrukte de officier, maar ze vond wel dat hier sprake was van een grove verkeersfout. De verkeerssituatie is overzichtelijk en toch mist hij de fietser compleet. Een rijontzegging is gezien het tijdsverloop na het ongeval niet op zijn plaats, zei ze. De officier vroeg de rechtbank om een werkstraf van 120 uur.

Van een overzichtelijk kruispunt is geen sprake, zei advocaat Maurits Jansma die regelmatig over de kruising rijdt richting zijn kantoor in Kampen. “Het is niet voor niets dat de Flevoweg wordt aangepakt door de gemeente.” Van 2015 tot en met 2019 zouden er zestien ongevallen hebben plaatsgevonden. Van grove schuld is geen sprake, zei de advocaat.

Het vonnis van de rechtbank volgt op 7 september.

Nick Freelancer