Stadsgehoorzaal
Stadsgehoorzaal archiefbeeld

Mobiel Erfgoed thema van Open Monumentendag

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De Open Monumentendagen op 11 en 12 september staan in de gemeente Kampen in het teken van Mobiel Erfgoed. Circa 30 monumenten openen hun deuren en er is digitaal ook veel te beleven. Er is een speciale route langs Mobiel Erfgoed en er is een film gemaakt. De monumenten hebben zich allemaal aan de coronaregels aangepast. Op enkele locaties zijn er rondleidingen en andere activiteiten.

Dit jaar wordt een tweede editie van de Open Monumentendagfilm gemaakt. De film duurt ongeveer 20 minuten en neemt de kijker mee langs verdwenen en zichtbaar Mobiel Erfgoed in Kampen. Leer hoe mobiliteit is veranderd en hoe de sporen van vroeger nog altijd teruggevonden kunnen worden in het Kampen van nu. Historicus Theo van Mierlo vertelt van alles over de te bezoeken monumenten, aangevuld met geheime feitjes door vrijwilligers van die monumenten en beelden van Julius Media. Tussendoor worden leuke, historisch tastbare feiten verteld. Ook wordt in de film de start van de bouw van de historische Kadekraan Kampen gelanceerd. 

De film is te zien op RTV IJsselmond en RTV Oost. Bekijk de websites openmonumentendag.nl of visitkampen.nl voor de actuele informatie. In het Open Monumentenweekend is de film te zien in Quintus en de Stadskazerne. De bewoners van Margaretha en Myosotis kunnen ook genieten van deze film. Dit kan in een speciale ruimte of op hun eigen etage.

Route langs mobiel erfgoed in de app Stadgids Kampen

Verder is via de app Stadsgids Kampen een route langs mobiel erfgoed van vroeger en nu te wandelen, fietsen of te volgen per auto. De route leert hoe mobiliteit is veranderd en hoe de sporen van mobiliteit van vroeger nog altijd terug te vinden zijn in het Kampen van nu.

Bezoek ruim 30 monumenten

Met dank aan veel vrijwilligers openen in de gemeente Kampen zo’n 30 monumenten hun deuren. Bijna alle deelnemende monumenten zijn van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken, tenzij anders vermeld op de website openmonumentendag.nl. De locaties zijn te herkennen aan de Open Monumentendagvlag. 

Alleen op zaterdag open:

Museum De Stadsboerderij en Natuurvereniging IJsseldelta
Sint Annakapel
Dorpskerk IJsselmuiden
Dr. Kolffstichting in Myosotis
Molen De Valk
Museum de Kroon
De Eenhoorn
Sigarenfabriek De Olifant
Miniatuurboerderij Klein Kampen
Gemaal Broeken en Maten
N.H. Kerk Wilsum
Stadsgehoorzaal
De Poortkerk
De Stadskazerne
Nederlands Hervormde kerk Zalk & Veecaten
Broederkerk
Molen d’ Olde Zwarver
Nieuwe Kerk
Buitenkerk
Quintus
Dagbesteding Uit de Kunst
R.K. Kapel IJsselmuiden
Museum Huys der Kunsten

Zaterdag en zondag open:

Bovenkerk
De Leuke Hanzestad
Restaurant De Vier Jaargetijden
SNS Historisch Centrum
Zalkerveer en Theehuis
Koggewerf
Voormalige synagoge
Stedelijk Museum
Lutherse kerk
Ikonenmuseum

Folder Open Monumentendag

Speciaal voor Open Monumentendag is een folder ontwikkeld. Daarin zijn alle monumenten vermeld die tijdens Open Monumentendag te bezoeken zijn. De folder wordt huis-aan-huis in de gemeente Kampen verspreid en is ook verkrijgbaar bij het stadhuis, de Tourist Info-punten en bij de deelnemers. Kijk voor meer informatie op www.openmonumentendag.nl/comite/kampen (externe link) en www.visitkampen.nl/nieuws/open-monumentendag-2021 (externe link).

Volg voor het laatste nieuws de Facebookpagina van de Open Monumentendag in Kampen: www.facebook.com/OMDKampen (externe link)