Straatstenen hebben de wildroosters vervangen in het fietspad
Straatstenen hebben de wildroosters vervangen in het fietspad (foto: Maarten van Gemert)

Toeristisch plaatje van schapen langs de dijk bij Wilsum verdwenen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)

WILSUM – Kampen is een toeristisch plaatje armer. Op het fietspad langs de dijk bij Wilsum lopen geen schapen meer. Die zijn naar de lager gelegen weides verdrongen. Aan de IJsselzijde van de dijk wil het waterschap geen beweiding meer en aan landzijde moet een pachter zelf opdraaien voor de afrastering. „Dat haalt niks uit,” aldus een teleurgestelde veehouder ter plaatse.

„De mensen stapten zelfs af om foto’s te maken als ze tussen de schapen doorfietsten,” vertelt de pachter die van huis uit al decennia boert in het buitengebied tussen IJsselmuiden en Wilsum. Op het buitentalud (rivierzijde) is geen schapenbeweiding mogelijk, bevestigt het waterschap. De gemeente heeft de wildroosters in het fietspad verwijderd waarmee het (bescheiden) toeristisch plaatje verdwenen is maar ook de (bescheiden) overlast voor fietsers.

Pachtconstructie
Sinds begin jaren zeventig tot de dijk langs de IJssel werd verlegd en verhoogd, zo’n vijftien jaar geleden, gold een vaste pachtconstructie. Dat wijzigde in een termijn van zes jaar waarna de pacht jaarlijks kan worden opgezegd. Voor de delen van de dijk die verpacht worden aan bijvoorbeeld agrariërs, zijn deze pachters zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van het raster. Dit gebeurt niet overal even goed. Het waterschap heeft bij Wilsum en Zalk de laatste jaren rasters (schapengaas) verwijderd omdat die helemaal kapot, verrot en ’op’ waren.

De pachter heeft zelf de mogelijkheid om een verplaatsbaar raster (bijvoorbeeld een netje met prikpaaltjes) te plaatsen. „Deze moeten na de beweidingsperiode wel verwijderd worden en een nieuw raster is best kostbaar,” aldus Herald van Gemer, woordvoerder van Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Van de Molenbrug tot Wilsum zijn de veeroosters verwijderd (foto: Maarten van Gemert)

Beweiding
„Grazende schapen houden het onkruid beperkt,” aldus de Wilsumse pachter, „en zorgen voor een dichtere grond.” Het waterschap wil inderdaad een stevige grasmat op de dijk maar zij redeneert anders. In het grasmengel voor de dijken zitten ook kruiden. De bedoeling is dat de wortels van de graszaden en de kruidenzaden in de grond door elkaar verweven en er zodoende een ’vaste’ grasmat op de dijk ontstaat.

„Schapen lopen liever met een boogje om distels en brandnetels,” vertelt Van Gemer. Daarnaast komt dit weidebeheer de biodiversiteit ten goede wat ook een aandachtspunt voor het waterschap is. Zowel maaien als beweiding zijn goede manieren om de grasmat op de dijken in goede conditie te houden. Het waterschap beoefent zogeheten ’natuurtechnisch beheer’ waarbij kruiden zaad zetten en het niet te snel afgegraasd wordt door schapen.

Wildroosters
Op het fietspad heeft de gemeente drie wildroosters verwijderd nu die geen vee meer hoeven te begrenzen tussen de Molenbrug en Wilsum. Elk jaar worden, ter spreiding van de kosten, roosters verwijderd in en door de gemeente, die geen functie meer hebben. Het leuke plaatje om samen met de schapen op te fietsen naar of vanuit Wilsum is verdwenen maar ook de overlast voor fietsers en voetgangers. Met name voor skeelers konden de roosters een letterlijk struikelblok vormen.

Vanuit de lager gelegen, binnendijks gelegen weilanden kijken de schapen nu toe. Vanachter prikkeldraad.

Schapen in de weides tussen Zwolse- en Uiterwijkseweg (foto: Maarten van Gemert)

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 13 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 18 uur geleden