Jan Paters arriveert in een Fiat Spyder bij het Hoornbeeck College in Kampen
Jan Paters arriveert in een Fiat Spyder bij het Hoornbeeck College in Kampen (foto: Maarten van Gemert)

Pensionerend pionier Jan Paters vertrekt in stijl bij Hoornbeeck College

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Voor zijn afscheid bij het Hoornbeeck College van het werkzame leven, mocht autoliefhebber Jan Paters met een blinkende oldtimer voor komen rijden. Leerlingen en collega’s begroetten hem waarna hij in de aula in het zonnetje werd gezet. Zoals ook, na Paters, Bernard van de Belt, die echter maar een kwart van Paters’ periode bij het Hoornbeeck heeft ’gediend’.

Bernhard van de Belt is, voor de Kampenaar die de politiek volgt, bekend als fractievoorzitter van de SGP. Zijn 10 jaar bij het Hoornbeeck steken schril af bij de 45 jaar waarin Jan Paters bij (de voorlopers van) het Hoornbeeck leerlingen heeft ’gevormd’. Van de Belt stapt over naar een managementfunctie buiten het onderwijs terwijl Paters mag gaan genieten van zijn pensioen. Maar de gelauwerde leraar gaat niet helemaal weg.

Vormingswerk
Jan Paters begon op 3 november 1976 bij vormingscentrum ’Ora et Labora’ in Staphorst. Hij moest daar soms ”de boerenjongens achter de keukentafel vandaan trekken” om ze onderwijs te geven. Ook in Genemuiden was hij betrokken bij het vormingswerk. Officieel is het vormingscentrum de juridische voorganger van het Hoornbeeck Collega. Tot de laatste fusie in 1997, die uitmondde in het huidige Hoornbeeck College, was Paters woonachtig in Staphorst maar toen kwam bij naar Kampen. Uitgaande van reguliere leervoortgang en leerlingenwissels, zou Paters aan 2968 leerlingen les hebben gegeven.

Collega’s en leerlingen prijzen zijn immer goede humeur, zijn humor en zijn eeuwig flexibele instelling om deadlines aan te passen. Die verliezen ze niet helemaal want Paters blijft beschikbaar voor invalbeurten waar hij zelfs naar uit lijkt te kijken.

Leerlingen en collega’s begroeten Jan Paters bij het Hoornbeeck College in Kampen (foto: Maarten van Gemert)

Welzijn
Binnen de sector ’Gezondheidszorg en Welzijn’ is Bernhard van den Belt negen van de tien jaar werkzaam geweest als opleidingsmanager. Op de afscheidsreceptie kwamen zeer diverse typeringen over hem naar voren zoals sportman, ondernemer, politicus en kraamverzorger.

Tegelijk met de start bij zijn nieuwe werkgever, is Van den Belt binnen de Kamper afdeling van de SGP gekozen tot lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij vertrekt bij het Hoornbeeck om een directiefunctie bij RVS Verzekeringen te gaan bekleden.  In tegenstelling tot Omtzigt ontstond er rondom Van den Belt geen rumoer vanwege zijn ’functie elders’.

Bernard van den Belt neemt bloemen in ontvangst bij zijn afscheid van het Hoornbeeck College (foto: Maarten van Gemert)