Afbeelding
Foto: Thamar fotografie.

Humor met een boodschap: De salmiakknots...

· leestijd 1 minuut Algemeen

Ik ben een snoeper. Geen ouwe snoeper, maar een echte. ‘Haribo macht Kinder froh und Erwachsene ebenso!’ En zo is het. De hartige hapjes zoals kaas en worst laat ik liever links liggen. Maar voor drop en chocola mag je me ’s nachts bijna wakker maken. 

De liefde voor zoetigheid is tijdens mijn tienerjaren ontstaan. Het was inderdaad ‘Leve de man van de SRV van je hieperdepiep hoeree’. Wat heb ik samen met mijn broertje veel geld uitgegeven bij Gerrit Eikelboom. In zijn supermarkt op wielen had hij allemaal plastic bakken met snoepjes staan. Voor een gulden kon je je toen helemaal misselijk eten. De winkel van Coba Diender aan de Tholenstraat was ook zo’n walhalla voor zoetekauwen. Daar was ik ook regelmatig te vinden. Ik had een beetje medelijden met haar. Ik wist toen al dat daar waarschijnlijk meer snoep werd gejat dan gekocht.

Afgelopen zomer lagen we met twee andere families uit IJsselmuiden op het strand in Spanje lekker te genieten. De dames waren wat met elkaar aan het kletsen. Ik lag op mijn rug met mijn ogen dicht en was in gedachten eigenlijk nergens. Uit het niets hoorde ik ineens: ‘Wie wil er een salmiakknots?’ Bijna direct riep ik: ‘Ja, lekker!’ Ik had in geen tijden zo’n knots gehad, maar wist nog precies hoe die smaakte. Als een keeper ving ik de toegegooide lolly uit de lucht. Eerst dat cellofaantje eraf zien te peuteren. Alleen daarom al zou je ze niet kopen. Soms heb je geluk en is-tie binnen een paar tellen geschikt voor de weg naar de mond. Vaak is het een gevecht dat langer duurt dan je lief is. Dit keer moesten mijn tanden er inderdaad aan te pas komen. 

Mijn gedachten werden meteen opgefrist. Oh ja, zo smaakt de knots. Ik wist weer dat dit balletje op een stokje van zichzelf niet zo bijzonder is. De smaaksensatie zit ‘m in de salmiak. Ik kraakte het balletje daarom tussen mijn tanden. Wat een teleurstelling! De salmiak was langs mijn knots gewaaid toen die werd gemaakt. Ik vroeg daarom een nieuwe en kreeg die gelukkig ook. Dit keer had ik geluk. Dag cellofaantje. Binnen een seconde had ik de tweede lolly in mijn mond. Toen de knots in tweeën barstte, werd ik getrakteerd op een overvloed aan salmiak. Wat een heerlijkheid. Dit smaakte naar meer. Op dat moment wilde ik alle overgebleven lolly’s in dat zakje wel opeten.

Vorige week liep ik door de supermarkt langs de snoepafdeling. Mijn oog viel bijna direct op de zak salmiakknotsen. Alsof het zo moest zijn. Ik stond op het punt ze in de kar te gooien. Nee, ik laat ze toch maar liggen. Ik gun elk kind namelijk de smaaksensatie van de salmiakknots. Papa komt volgend jaar in Spanje misschien wel weer aan de beurt. Wat mij betreft wordt dit een nieuw ritueel. Dan wordt de vakantie dubbel genieten.

(door Marcel Kalter)

Nick de Vries

Nick de Vries

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 17 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05