Afbeelding
foto aangeleverd

Romantiek van de cartografie in expo Huize Maria

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Henk Jans)

KAMPEN - Jan Schilder en Timon Schellingerhout exposeren het komende weekeinde in Toonzaal Huize Maria in het kader van de estafette duo-exposities onder de noemer ‘Hoogtij 2.O’.

Jan laat weten dat toen hij de websitepagina van Hoogtij 2.O bezocht, raakvlakken zag in het werk van Timon. Hij heeft jarenlang gewerkt als grafisch vormgever en cartograaf, waaruit een kunstvorm is ontstaan. Hij noemt het met een lach ‘schilderingen’, refererend aan zijn achternaam. “Het uitgangspunt van Timon toont overeenkomsten met wat ik doe”, zegt hij; “grafisch met de kunst van het weglaten, waarbij zowel conceptueel als in concrete vlakken gedacht wordt. Het is voor mij een verhaal dat wel begint, echter nog niet eindigt waarin het fenomeen ‘tijd’ een rol speelt”. Jan maakt zowel figuratief als abstract werk, waarin vaktechnische vaardigheid zichtbaar aanwezig is.

De sjabloonachtige portretten van Timon kunnen ook als figuratief worden gezien, maar wel zo gestileerd dat dit abstrahering genoemd kan worden. Timon haalt veel inspiratie uit de sound van een band. “Ik luister veel naar ‘The Fall’, een soort punkband, - geniale gasten”, zegt hij, “dat wil ik overal in stoppen”. “Muziek is een hele mooie drager van beeldende kunst”, beaamd Jan, “dat kan van klassiek tot popmuziek”. Timon laat het begrip ‘terra incognita’ (onbekend land) vallen. “Daar ben je niet naar op zoek. Daar kom je op uit”. concludeert hij.

Nu het woord ‘land’ is gevallen komen we op het onderwerp ‘landkaarten’. Timon is er door gefascineerd. “Dat begon met de zakagenda’s die ik van mijn moeder zag. Daarin waren diverse pagina’s landkaarten opgenomen. Ik kan nog hele avonturen beleven als ik een landkaart bestudeer, met hoogteverschillen en dat soort zaken”. Hij heeft eens het woord ‘Elvis’ over de kaart van Zwitserland geplakt. “Elvis heeft helemaal niets met Zwitserland”, glimlacht hij, “noem het relativering”.

Over landkaarten kan Jan meepraten. “Ik heb een paneel geschilderd waarin de kaart van het IJsselmeergebied is verwerkt”, zegt hij, “op dat werk sta ik afgebeeld terwijl ik het bestudeer”. Hij heeft er in zijn werkzame leven heel wat mee te maken gehad. Zo is Jan de geestelijke vader van de Flevocartografie, waarop ook de stadskaart van Kampen is gebaseerd. Veel werk van hem is opgeslagen als cultureel erfgoed in Lelystad. Maar ook in de raadzaal van de gemeente Kampen en in Huize Margaretha is levensgroot werk van hem te zien. “Ik zou mijn discipline ‘cartografiek’ willen noemen, omdat ik cartografische technieken verwerk in het handmatig schilderen”, legt hij uit.

“Bij mij speelt poëzie een rol”, vindt Timon, “als ik naar kaarten kijk voel ik nostalgie, sentiment, romantiek of iets van vakantie. Ze lijken soms zo technisch, maar vertegenwoordigen wel iets wat echt is”. Voor Jan zijn Francis Bacon maar vooral Johannes Vermeer inspiratiebronnen. “Vermeer zorgde voor het mooist geschilderde licht ooit. Bijvoorbeeld bij ‘Gezicht op Delft”.

De expositie in Toonzaal Huize Maria is geopend op zaterdag 18 en zondag 19 september van 11.00 uur tot 17.00 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.