Afbeelding
Cultuurzien

cultuurZIEN presenteert maand lang wandelingen met ‘Kampen aan de Arbeid’

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Ieder jaar wordt in oktober de Maand van de Geschiedenis georganiseerd. Dit jaat is het thema ‘’Aan de arbeid’’. CultuurZIEN organiseert rond dit thema vijf wandelingen op de zaterdagmiddagen van oktober. Alle wandelingen gaan over de geschiedenis van Kampen in de 19e eeuw. Een eeuw bol van ontwikkelingen en vol contrasten. 

In de 19e eeuw vond de industrialisatie plaats, er kwamen betere verbindingen via de weg, spoorlijnen werden aangelegd en de bevaarbaarheid van de IJssel werd verbeterd. Aan het begin van de 19e eeuw woonde ‘’Dientje, een slavin’’ enkele jaren in Kampen, aan het einde van de eeuw werd gestreden voor Vrouwenkiesrecht. Was aan het begin van de eeuw de textielnijverheid nog een belangrijke werkgever, aan het einde van de eeuw is zij vervangen door (vooral) de tabaksindustrie. Terwijl de tabaksindustrie in de 20e eeuw vrijwel geheel uit Kampen verdween, bestaan de 19e eeuwse merken BK (Berk Kampen) en  KG (Kanis & Gunnink) nog steeds. De dynamische ontwikkelingen in het Kampen van de 19e eeuw zijn te volgen in de reeks stadswandelingen tussen 2 en 30 oktober. 

Wandeling 1: Kampen, textielstad
Maak een wandeling langs de sporen van de textielnijverheid in Kampen.

Kamper laken en trijp
Eeuwenlang behoorde Kampen tot de drie belangrijkste textielsteden van Nederland. Het Kamper laken kon de concurrentie met Hollandse lakens goed aan. Daarnaast werd er linnen, katoen, zijde, velours en vooral veel trijp geweven. De organisatie van de trijpweverij verliep via fabrikeurs, bazen en huiswevers. Dus niet, zoals vanouds, via het gilde. De fabrikeurs plaatsten hun bestellingen bij de huiswevers, waarop bazen dagelijks toezicht hielden. De getouwen waren eigendom van de baas; de garens van de fabrikeurs.

In de 18e eeuwse zijdeweverij, de canvasspinnerij en de kantweverij vond de productie al plaats in een centrale werkplaats van een ondernemer. Vanaf het begin van de 19e eeuw ging de textielnijverheid langzaam achteruit. De werkloze textielarbeiders konden terecht in de opkomende tabaksindustrie.

Dit is de eerste wandeling uit een reeks van vijf, onder de titel ‘Kampen aan de arbeid’.

Praktische informatie:
Datum: 2 okt. 2021
Tijdstip: 14:00 — 15:30 uur
Locatie: Linnenweverspoortje, Groenestraat 160,8261 VL Kampen

www.kampenaandearbeid.nl
Het project ‘’Kampen aan de arbeid’’ heeft een eigen website met extra informatie over Kampen in de 19e eeuw. ‘’Dientje, een slavin’’ kreeg een eigen pagina. Bijzonder is ook de centrale rol van de meisjesschool aan de Burgwal in de sociaal-economische ontwikkeling van Kampen. Alle vijf stadswandelingen worden op de website voorzien van een eigen korte video. De website is al online, maar wordt tot oktober steeds verder gevuld met informatie.

Voor alle wandelingen geldt dat de coronaregels in acht worden genomen. Als de coronacijfers de stadswandelingen onmogelijk maken, dan wordt overgegaan op digitale wandelingen via de website. Voor ieders veiligheid wordt gewerkt met kleine groepen van ongeveer 10 personen. Vooraf reserveren voor deelname kan via tel. (038)331 10 24 of email kunst@cultuurzien.nl. Meer over de wandelingen is te lezen op www.cultuurzien.nl of www.maandvandegeschiedenis.nl.

Nick de Vries

Nick de Vries