Roy van den Berg en waarnemend burgemeester Jan Peter van der Sluis.
Roy van den Berg en waarnemend burgemeester Jan Peter van der Sluis. Foto Tennekes

Roy van den Berg gaat nog wel even door

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Roy van den Berg pakte in de teamsprint goud op de Spelen, maar dat geeft bij hem zeker geen verzadigend gevoel. “Ik heb nooit in mijn achterhoofd gehad om te stoppen. Daarvoor vind ik het fietsen veel te leuk. Ik vind het prachtig om elke dag bezig te zijn met topsport en ga elke dag met een glimlach naar mijn werk”, aldus een lachende Van den Berg. 

Met zijn teamgenoten Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Buchli was er maar een missie; goud behalen in Tokio. “Nee, ik voelde geen extra druk”, blikt Van den Berg op de Olympische Spelen na zijn huldiging bij KWC. 

“We zijn al jaren favoriet. Dan leer je daar wel mee omgaan. Onze ploeg is zo op elkaar ingespeeld. We gaan altijd uit van onszelf. Invloed houden op jezelf en niet met randzaken bezig zijn. Dat is de enige manier. Gefocust zijn op je taak en alles in perfectie willen uitvoeren. Dat moet altijd de prioriteit hebben. We trekken elkaar naar een hoger niveau.” 

Eigenlijk was het coronavirus de grootste vijand. “Alles was super strak georganiseerd bij de Spelen. Iedere dag moest je weer testen. Dat was steeds spannend. Daarnaast kon je je prestaties niet delen met je familieleden. Dat heb ik gemist en mijn familie ook.”

De Nederlandse ploeg met Roy van den Berg in de gelederen wint al jarenlang alles wat er te winnen valt in de teamsprint. “We willen de succesformule zo lang mogelijk in stand houden. We hebben zo’n hechte band met elkaar.” 

Maar Van den Berg weet ook dat de concurrentie niet stil zit. “Vanaf 2017 zijn we niet meer verslagen, maar we moeten vooruitstrevend blijven. In elk facet moeten we groeien. Gelukkig zijn we nog lang niet uitgegroeid. De concurrentie zit niet stil, maar wij ook niet.”

Van den Berg heeft de afgelopen jaren keihard gewerkt. Olympisch goud was de ultieme beloning. Nooit wil hij zichzelf achteraf iets kunnen verwijten. ‘Elke training is een wedstrijd’. Met die instelling ging hij steeds aan de slag. Van den Berg had naar eigen zeggen nog een extra stok achter de deur. Vlak voordat zijn moeder stierf, sprak hij: ‘Mam, ik ga er alles aan doen om Olympisch goud te halen’. Eenmaal zeker van goud, wees hij naar boven. “Het gaf extra jus aan de prestatie. Het harde werken had zich uitbetaald in iets moois.”

        

Gerard Meijeringh