Afbeelding
Aangeleverd.

Religieuze perikelen in expositie Huize Maria

· leestijd 1 minuut Algemeen

In Toonzaal Huize Maria worden de tentoonstellingen van de expositie estafette ‘Hoogtij 2.O’ door een groeiend publiek bezocht. Er exposeert steeds een wisselend koppel kunstenaars uit de regio een weekeinde, waarbij zij op elkaar reageren. Het komende weekeinde zijn dat Nelle Boer en Aukje Versendaal.

door Henk Jans

“Wij kwamen met elkaar in contact via Facebook”, zegt Aukje, “en merkten dat we beiden de kunstacademie in Kampen hadden bezocht. Ik zag dat Nelle de ‘Kerk van Nellius’ had gemaakt en dat triggerde mij, omdat ik worstel met mijn religieuze achtergrond. Het bleek dat Nelle, evenals ik, Gereformeerd Vrijgemaakt is opgevoed”.

Nelle heeft met zijn ‘Kerk van Nellius’ de rollen omgedraaid. Hij legt uit: “Het is een soort afspiegeling van mijn belevenissen, maar zo omgevormd dat ik mijn eigen kerk heb bedacht zodat ik de regels nu zelf uitmaak”. Dit laat zich beeldend zien als pronkstukken van de kerk tijdens de tentoonstelling te zien zijn en bezet lijken met echte edelstenen. “Mijn kerk heeft een kerkleider”, vervolgt Nelle, “die ben ik. Deze heeft leden en een kerkbestuur. Ik ben ze allemaal zelf. Je krijgt door de portretten op mijn website www.churchofnellius.com het ongemakkelijke gevoel dat het één familie is”.

Ook Aukje laat voor deze tentoonstelling werken zien in een religieuze context. “Ik heb een selectie gemaakt die wat kanttekeningen plaatst”, zegt zij. Zo heeft Aukje een portret van Hilligje Kok- Bisschop uit Rouveen vervaardigd. In de documentaire ‘Houdt God van vrouwen?’ (2013) had deze onenigheid met een orthodox kerkbestuur over de positie van de vrouw binnen de kerk. “Ik exposeer ook een origineel gewijd Maria beeldje uit een ziekenhuis in Tilburg”, vervolgt ze, “daarvan heb ik de kleding zwart overgeverfd. Van het gezicht en de handen heb ik een skelet gemaakt”. Aukje vindt dit niet blasfemisch. “Toen het beeld uit haar omgeving werd gehaald werd het gewoon een sculptuur en kon ik het mijn eigen update geven. Je ziet in Maria veel vrouwelijke symboliek samenkomen, zoals ook bijvoorbeeld in de godinnen Freya en Hera”. Het geraamte verwijst naar het Mexicaanse feest ‘Dia de los Muertos’ (Dag van de Doden) dat een soort Allerheiligen is.

De twee hebben niet de bedoeling om mensen te shockeren met hun werk. Wel willen zij een kritische kijk geven op religieuze systemen. “Net als Aukje zet ik de dingen nu naar mijn eigen hand en dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling binnen de kerk”, legt Nelle uit, “alleen is dat nu juist de reden dat ik daar ben weggegaan, omdat mijn eigen vrije expressie me daar stelselmatig werd afgeleerd. Je was altijd maar ondergeschikt aan dat hogere”. Aukje reageert: “er zullen vast mensen zijn die er wat van vinden en de discussie met ons willen aangaan. Dat mag. Als kunstenaar kun je wat oproepen, maar de gedachten en gevoelens daarbij zijn altijd persoonlijk”.

De expositie in Huize Maria aan de IJsselkade 25 te Kampen is te bezoeken op zaterdag 2 en zondag 3 oktober, van 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Nick de Vries

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00