Eva Vriend gefotografeerd door Jelmer de Haas.
Eva Vriend gefotografeerd door Jelmer de Haas. Jelmer de Haas

Geschiedenisauteur over polder en Zuiderzee spreekt op 12 oktober in De Stadskazerne

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - ‘Hoe moest de Zuiderzee nu worden gezien? Positief of negatief? Vriend of vijand? Een bedreiging of een uitweg? De twee imago’s kwamen uiteindelijk in elkaars verlengde te liggen. Spijt over wat teloor zou gaan, werd probleemloos gekoppeld aan de vreugde over wat de toekomst zou brengen. Het werden twee kanten van dezelfde medaille.’

Schrijfster/historica Eva Vriend (1973), bekend van succesvolle boeken als Het Nieuwe Land (2013) en Eens ging de zee hier tekeer (2020), geeft op dinsdag 12 oktober in het kader van de Maand van de Geschiedenis een bijzondere lezing in De Stadskazerne in Kampen. 

De lezing wordt aangeboden namens alle ‘kazernebewoners’ (historische vereniging ‘Jan van Arkel’, Bibliotheek Kampen, Stadsarchief Kampen, stadsarcheoloog en RTV IJsselmond) in het kader van de Maand van de Geschiedenis. De toegang is gratis, aanmelden is wel verplicht. 

Kom luisteren naar en praten met Eva Vriend

In haar boeken schreef Eva Vriend zowel over hoe de nieuwe bewoners van de Noordoostpolder geselecteerd werden, als over het blijvende verdriet in de vissersgemeenschappen rond de Zuiderzee dat IJsselmeer werd en hen van hun bestaan beroofde. Vriend vertelt erover in Kampen, en gaat in gesprek met de zaal over haar nieuwe boekproject waarin Kampen een centrale rol zal spelen. Ze wil ‘sparren met een kennerspubliek’. 

Eva Vriend, zelf dochter van een geselecteerde boer in Luttelgeest (Noordoostpolder), beschreef vanuit het perspectief van haar familie in haar debuut Het Nieuwe Land de selectieprocedures die de overheid hanteerde om de meest geschikte mensen naar de polder te halen. Het boek was een groot succes. 

Zeven jaar later richtte ze haar onderzoek op de andere kant van de medaille: de eeuwenoude vissersgemeenschappen rond de voormalige Zuiderzee die werden slachtoffer werden van het ingenieursideaal van de IJsselmeerpolders. De maakbare maatschappij, zowel het ideaal als wat ervan geworden is, beschouwd vanuit een menselijk en persoonlijk perspectief, is een constante in de boeken van Eva Vriend die een breed publiek aanspreken. Ze werden twee keer genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en is een veelgevraagd spreker.

Aanmelden voor de lezing

De lezing van Eva Vriend op dinsdag 12 oktober is de start van de geschiedenislezingen na de coronaperiode in De Stadskazerne. De toegang is gratis, wel reserveren vooraf. Een CTB (coronatoegangsbewijs) is niet nodig.

Reserveer via: https://www.bibliotheekkampen.nl/agenda/657-lezing-eva-vriend-eens-ging-de-zee-hier-tekeer.

Nick de Vries

Nick de Vries