Werkschort en buffettafel van de Eetkamer
Werkschort en buffettafel van de Eetkamer (archieffoto: Maarten van Gemert)

Eetkamer schort herstart op om geen mensen uit te sluiten

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Meerdere eetgroepen in Kampen vielen stil na het afkondigen van de coronacrisis. De versoepelde maatregelen vorige maand bieden soelaas om weer gezellig samen te eten. Echter, met een addertje onder het gras. De verplichting van een coronatoegangsbewijs (CTB) heeft de Eetkamer doen besluiten om vooralsnog geen doorstart te maken, tot verdriet en teleurstelling van de gasten.

Na het initiatief van eeTze in IJsselmuiden in 2014 ontstonden er meer eetgroepen, zoals ‘t Nije Eethuus bij het Leger des Heils dat in mei de rol van eeTze overnam onder de naam Eetlokaal. In de Eudokiakerk startte in 2016 een groepje enthousiaste vrijwilligers de Eetkamer. Na polsing van het RIVM besloten ze niet mee te werken aan een tweedeling door op een CTB mensen te onderscheiden. De weerstand daartegen groeit en al meerdere CDA-bestuurders in den lande en regio zijn na kritiek de laan uitgestuurd.

Eetkamer
Gezellig samen eten en, al naar gelang de behoefte, lief en leed delen. Voor de één een uitkomst vanwege een laag budget en voor de ander een alternatief voor thuis alleen zitten. Dat idee slaat aan en zo ontstonden in Kampen de afgelopen jaren kleinere en grotere eetinitiatieven. De Eudokiakerk stelde ruimte en middelen beschikbaar voor de Eetkamer.
De versoepelingen half september gaven zicht op een herstart maar na polsing van het RIVM vervloog die hoop. De vrijwilligers, van koken tot bediening en afwas, willen geen selectie aan de poort maken aan de hand van de coronapas. „Het voelt alsof we onze gasten in de steek laten en dat doet pijn,” zo verwoordt Van der Lingen het gevoel dat er leeft bij de vrijwilligers. De komende weken wordt naar een oplossing gezocht.

Kritiek
Het dilemma van een tweedeling speelt door de hele samenleving. Politici van CDA-huize zijn hierover gestruikeld na kritiek op het CTB geuit te hebben. Naast staatssecretaris Mona Keizer, is in Zeewolde wethouder Winnie Prins de laan uitgestuurd. In Dronten heeft Wilfried Groot Koerkamp zich teruggetrokken als burgerraadslid.
In de Tweede Kamer heeft Chris Stoffer (SGP) ernstige bedenkingen geuit tegen de coronapas. Vorige week sprak Klaas van den Bosch (SGP) zich in de Raadspraat uit tegen de QR-samenleving. Ex-wethouder Geert Meijering (CDA) verzekert desgevraagd dat zijn vertrek los staat van deze omstreden ontwikkelingen.

Tweedeling
Burgemeester Sander de Rouwe laat via zijn woordvoerder weten te beseffen dat na zijn beëdiging niet àlle Kampenaren welkom waren in de Stadsgehoorzaal. In de open lucht van de zaterdagmarkt heeft hij de dag erop met enkele Kampenaren gesproken die daarover hun beklag deden.
De nieuwssite Kamper Nieuws suggereert dat De Rouwe als ’bruggenmeester’ kan ”pogen een brug te slaan tussen de verschillende bevolkingsgroepen die ontstaan als gevolg van de coronaregels”. De Eetkamer werkt daaraan en bezint zich ernstig op de coronapas. Op korte termijn hoopt de Eetkamer alle gasten weer te verwelkomen en Van der Lingen roept op om de moed erin te houden.

Commissaris van de Koning Andries Heidema bij de beëdiging van burgemeester Sander de Rouwe (foto:Maarten van Gemert)