Een impressie van de Koninkrijkszaal.
Een impressie van de Koninkrijkszaal. Aangeleverd.

Jehovah's getuigen bouwen vergaderzaal in Stationskwartier

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De Jehovah’s Getuigen hebben een vergunning gekregen om een vergaderplaats te bouwen aan de Koploper in het Stationskwartier. Het is door de coronacrisis nog niet bekend wanneer zij met de bouw beginnen. Het oude gebouw in het Stadspark wordt waarschijnlijk gesloopt.

De nieuwe zaal, die de Koninkrijkszaal gaat heten, krijgt volgens een woordvoerder van de Jehovah's getuigen Nederland een ontwerp in lijn met de uitstraling van het Stationskwartier. "Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo wordt het gebouw allereerst goed geïsoleerd. Ook de warmteterugwinning installatie (WTW), draagt ertoe bij dat de warmte binnen blijft en er geen onnodig energieverlies plaatsvindt.”
Zo'n 110 Getuigen van Jehovah uit Kampen en omgeving komen twee keer per week ongeveer twee uur in de nieuwe zaal samen. Er is geen aankondiging door middel van een klok of bel. Bezoekers komen volgens de organisatie lopend, per fiets, met openbaar vervoer of met de auto. De auto's kunnen terecht op het eigen parkeerterrein op het terrein.
De nieuwe vergaderplaats gaat de huidige locatie aan de Korteweg 3 vervangen - die in 1978 van sportzaal tot vergaderzaal werd verbouwd. Het gebouw is in handen van de gemeente en maakt uit van de zogenoemde '3-hoek Het Groene Hart' met de scouting en een wijkpost van de gemeente. In de plannen van de gemeenteraad staat dat het gebouw gesloopt gaat worden. De gemeente is hierover ook nog in overleg met de initiatiefnemers van het project 'Naar een Kloppend Groen Hart' en de huidige gebruikers van de panden in de omgeving. Aan het einde van het voorjaar is hier meer duidelijkheid over.
Sinds maart vinden alle vergaderingen van Jehovah's Getuigen digitaal plaats. Verspreid over Nederland beschikken Getuigen van Jehovah over zo'n 200 vergaderlocaties, Koninkrijkzalen genoemd. In elke Koninkrijkszaal worden wekelijks bijeenkomsten georganiseerd.