Grafisch atellier blaast Koppermaandag nieuw leven in.
Grafisch atellier blaast Koppermaandag nieuw leven in. Tennekes.

Grafiekwerkplaats blaast traditionele Koppermaandag nieuw leven in

KAMPEN - Jan Nuij en Tim Kok hebben gebruikmakend van de Grafiekwerkplaats Quintus een eeuwenoude, grafische traditie nieuw leven ingeblazen. Vanaf Koppermaandag - de maandag ná Driekoningen – is de door Jan en Tim ontworpen, gedrukte en gesigneerde koppermaandagprent ‘Pragmattica’ te koop via grafiekwerkplaats@quintuskampen.nl.

Coppermaandag of ook wel Kopper- of Koppertjesmaandag is de eerste maandag na Driekoningen (6 januari). De dag is al eeuwenlang een traditionele feestdag voor de gilden. Op Koppermaandag werden de gildebrieven voorgelezen en de privileges voor de gildeleden opgesomd. Daarna zamelden de gildeleden geld in, dat vervolgens werd verbrast. Met deze traditie sloten zij de donkere periode rond de kortste dag af. Tegenwoordig is Koppermaandag vooral een mooie traditie binnen de grafische industrie. Jan Nuij: "Drukkers en uitgevers maken een zogeheten koppermaandagprent om het nieuwe jaar in te luiden. Wij willen deze traditie nieuw leven inblazen binnen de Grafiekwerkplaats. Misschien inspireren we er zelfs andere kunstenaars mee.”
Tim geeft uitleg over het ontwerp: "De eerste gang was een houtplaat met een witte ondergrond. Ook de tweede gang is een houtsnede in de vorm van een rode spiraal. De zwarte houtletters hebben we in de derde gang gestempeld in de vorm met als titel ‘Pragmattica' en gezeefdrukt. Met dubbel t vanwege matti, vriend. Wij zijn beiden pragmatisch ingesteld en vanuit die rol binnen het GRAK is onze vriendschap ontstaan.” De koppermaandagprent Pragmattica heeft een oplage van 45 stuks en is sinds Koppermaandag - 11 januari - te koop. De prent kost 50 euro. "De opbrengst verbrassen we niet, maar schenken we aan een goed doel", lacht Nuij.