Margriet Vonno begint nieuwe column in De Brug

(door Huib Strengers)

Zo’n beetje op het eind van je periode in Singapore heb je veel contact gehad met de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. Is er een overeenkomst met Rotterdam als grootste havenstad en Singapore.

“Rotterdam was vroeger de grootste haven van de wereld. Nu is het de grootste haven van Europa op de 10e plek in de wereld. Singapore is de 2e haven ter wereld. Voor veel bedrijven is het fijn dat beide havens goed samenwerken. Zij innoveren samen met digitale vaarbewijzen, met zelfsturende bootjes en met het beschermen van de infrastructuur tegen digitale aanvallen. Rotterdam loopt voorop in de verduurzaming van de haven en dat vindt Singapore ook interessant. De Rotterdamse mentaliteit van aanpakken wordt bewonderd.”

We gaan het nog hebben over een ‘nieuwe’ column, veel breder dan louter Singapore. Heb je er al een beeld bij?

“Het is heel fijn en bijzonder dat ik zo veel reacties kreeg van Kampenaren op de column. Ze weten gelukkig dat ik er eentje van Landman ben. Ik ga graag door met een column, maar dan iets aangepast. Ik ga namelijk veel reizen voor mijn nieuwe baan. Ik ben onlangs in Bangkok in Thailand geweest en ga binnenkort naar Lima in Peru en later naar Dakar in Senegal. In Bangkok leerde ik dat er een zeeschildpad is vernoemd naar Kees Slot, een Kamper hobbyduiker, de ‘Turtle Diverkees’ en zo blijkt dat ik Kampen overal tegenkom. De komende jaren zal ik naar alle continenten reizen en mijn impressies blijven delen met de Kampenaren”, aldus Margriet.

Over hoeveel jaar praat je precies ? Gaat er toch ook nog een ambassadepost komen, met je ervaring in Singapore en alle ambassades die je dan bezocht hebt ?

"In ieder geval blijf ik de komende jaren in Nederland. Inderdaad zal ik veel van de wereld zien, om mijn nieuwe rol goed te kunnen vervullen. Tegelijkertijd ben ik van plan in mijn vrije tijd Nederland opnieuw te leren kennen door op de fiets of met de trein het land door te gaan. Ik heb onlangs Schiermonnikoog bezocht. De natuur daar is zo bijzonder. Ik kwam er helemaal tot rust. Ik ben gelukkig weer fit en ik denk wel dat ik na een aantal jaren weer als ambassadeur Nederland wil vertegenwoordigen. Het is een hele verantwoordelijke functie, maar ook een hele eervolle. Maar voor nu is het adagium ‘Oost, West, Thuis Best'.