Afbeelding
Foto: aangeleverd

Lezen tijdens zwemles in zwembad Sonnenberch

Algemeen

Op vrijdagmiddag 16 december was er een feestje in zwembad Sonnenbergh in IJsselmuiden. Schrijfster Esther van den Berg kwam er voor naar haar geboorteplaats en las voor uit haar eigen boeken die stonden opgesteld in een kast met zwerfboeken. Zwerfboeken mogen gratis mogen worden meegenomen om ze daarna terug te brengen of om ze in een ander zwerfboekstation te plaatsen. In Kampen en IJsselmuiden zijn er meer dan 25.

De samenwerking tussen het zwembad en de Bibliotheek gaat verder dan het kinderzwerfboekstation. Ook tijdens de zwemlessen kunnen kinderen lezen. Ze duiken bijvoorbeeld letters op of doen opdrachten bij plaatjes uit boeken. Berry Prinsen, eigenaar van zwembad Sonnenbergh, vindt het belangrijk dat kinderen spelen en leren tegelijk. Niet alleen als ze leren zwemmen, maar ook bij lezen en taal. “Die twee dingen combineren is prachtig. Wanneer je plezier in leren hebt, lukt het vaak ook beter.”

Ook de Bibliotheek vindt deze samenwerking waardevol: “Het is belangrijk om boeken en taalspellen dichter bij ouders en kinderen te brengen. Terwijl de ouder wacht op het kind dat zwemles heeft, is er tijd om voor te lezen aan een broertje of zusje. De wachtruimte in het zwembad is hiermee een heerlijke plek voor ouders en kinderen geworden!”