De aansporing van Rijkswaterstaat bij het oprijden van de N50 bij Kampen
De aansporing van Rijkswaterstaat bij het oprijden van de N50 bij Kampen (foto: Maarten van Gemert)

Transportondernemer vraagt op de N50 aandacht voor correct invoegen

Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – En weer treedt er vertraging op voor de plannen tot verbreding van de N50 bij Kampen. Ditmaal worden de aangescherpte stikstofregels als oorzaak aangedragen. Elders in het land heeft Rijkswaterstaat daarvoor een oplossing gevonden. Een factor die vaak over het hoofd wordt gezien om ongelukken en filevorming te verminderen, is het invoegen op correcte wijze. De oranje borden proberen daarop ook te wijzen.

Wekelijks zo niet dagelijks hoort Gerwin van Dijk over bijna-ongelukken. De transportondernemer op Haatland sluit zich aan bij de oproep van Rijkswaterstaat (RWS) op borden bij het oprijden van de N50: ”gehele invoegstrook gebruiken”. De ANWB heeft een video over invoegen op haar website staan. Hoe zit dat ook alweer?

Invoegen
Regelmatig zorgt invoegen voor onduidelijkheid en daarmee tot irritatie, ervaren de chauffeurs van Van Dijk Transport. Danwel door verkeerd invoegen danwel door een verschillende interpretatie van het invoegen bij de betrokken automobilisten. Allereerst wijst de ANWB erop dat invoegen een zogeheten ’bijzondere verrichting’ is. Je moet dus voorrang geven aan bestuurders op de doorgaande rijbaan. Die bestuurders gaan vaak naar links om de invoeger ruimte te geven maar dat is een gunst en geen plicht.
Bovendien kan die vriendelijk bedoelde handeling het verkeer op de linkerbaan hinderen en de invoeger lui maken. Het is namelijk de bedoeling op de invoegstrook snelheid te maken en pas bij gelijke snelheid op de hoofdrijbaan in te voegen. Daar mag de gehele invoegstrook voor gebruikt worden en je mag op de invoegstrook zelfs bijvoorbeeld een langzame vrachtwagen rechts inhalen. Op het einde van de invoegstrook mag je volgens de ANWB in noodgevallen doorrijden op de vluchtstrook maar daarover verschillen de meningen. Gerwin van Dijk raadt het ten zeerste af en een rijschool op Spoorlanden reageert ”dat dat in de praktijk niet voorkomt”.

Stikstofruimte
Na de nodige vertraging zou het geld voor ombouw van de N50-flessenhals bij Kampen inmiddels klaar liggen in Den Haag. Doch in de tussentijd zijn en worden de regels voor stikstofuitstoot aangetrokken om de Nederlandse natuur te redden. Gemeente Kampen heeft recent huizenjagers gerustgesteld: de vergunningen voor de nieuwbouw in Reevedelta zijn al binnen. Voor snelheidsjagers heeft het Ministerie van IenW somberder nieuws: de N50-transitie staat nu op zijn vroegst in 2026 gepland.
In de regio loopt de aanpak van de N35 en de A1 vertraging op. Elders heeft RWS voor verbreding van de A27 door een natuurgebied stikstofruimte opgekocht van acht veehouders, antwoordt stikstofminister Van der Wal op Kamervragen.
In Kampen en omgeving heeft, voor zover bekend, nog geen boer zich bereid verklaard zijn bedrijfsvoering op te offeren voor de N50. Tot die tijd blijft het oefenen in correct invoegen een welkome remedie tegen ongelukken en files op de N50. Met vooruit te kijken, zoals regeren ook vooruitzien is, en de gehele invoegstrook te gebruiken.


Oproep voor correct invoegen op de N50 (foto: Maarten van Gemert)

..